2024. július 22. (hétfő) 09:55

Mit kell tenni földrengés esetén?

Földrengés

A Katasztrófavédelmi Felügyelőség számos ajánlást fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy miként kell eljárni földrengések esetén. Kiemelték, hogy a következő ajánlásokat azután is haladéktalanul alkalmazni kell, miután a földrengés véget ért:

 1. Ne hagyja el azonnal azt a helyiséget, szobát, lakást, épületet, ahol a földrengés érte. Biztosítson elsősegélyt a földrengésben megsérült személyeknek, ha szükséges. Nyugtassa meg a pánikba esett vagy ijedt embereket, különösen a kisgyermekeket.
 2. Szükség esetén segítsen a bútorok, tárgyak vagy könnyű építőelemek alá szorult vagy sérült személyeknek kiszabadulni.
 3. Ne mozdítsa meg a súlyos sérültet – kivéve, ha más okból származó további sérülés közvetlen veszélye fenyegeti –, amíg nem áll rendelkezésre szakképzett orvosi segítség.
 4. Gondoskodjon a gyermekek, a betegek és az idősek biztonságáról azáltal, hogy megfelelő ruházatot és lábbelit biztosít számukra, felkészítve őket arra, hogy esetleg néhány órát vagy akár több napot is el kell így tölteniük, amíg evakuálják vagy kiszabadítják őket.
 5. Ne használja a telefont, kivéve, ha a mentőszolgálatot, a tűzoltóságot vagy a katasztrófaelhárítási hivatalos hatóságot hívja, hogy ne terhelje túl a telefonvonalakat.
 6. Ha tűz ütött ki, próbálja meg eloltani.
 7. Előzetesen ellenőrizze az elektromos, gáz-, víz- és csatornaberendezések állapotát, figyelje meg az épület belső állapotát. Ha sérülést talál, kapcsolja ki a helyi vagy az általános áramellátást. Ne használjon nyílt tüzet.
 8. Nyugodtan hagyja el az épületet anélkül, hogy felesleges holmikat vinne magával, de előbb ellenőrizze a lépcsőházat és a kijáratot, hogy ne tegye ki magát veszélynek.
 9. Készüljön fel az esetleges utórengésekre.
 10. Ha a kijáratnál az ajtók zárva vannak, pánik nélkül kell cselekednie, hogy kinyissa őket. Ha az ajtókat nem lehet kinyitni, célszerű betörni az üveget, a keretet és a törött területet kemény tárggyal megtisztítani, majd a résen keresztül kimenekülni.
 11. Csak a hivatalosan továbbított és közvetlenül Ön által kapott információkat és ajánlásokat hallgassa meg.
 12. Ha egy épületen kívül tartózkodik, helyezkedjen a lehető legtávolabb az épülettől, tartsa magát távol a vakolattól, kéményektől, kéménykürtőktől, kerítésektől, párkányoktól, ablakoktól, díszektől, amelyek általában az utcára omolhatnak.
 13. Ne fusson ki az utcára, nyugodtan menjen egy nyitott és biztonságos helyre.
Még több életmód…