2024. május 18. (szombat) 21:54

Mosonmagyaróvár – A gyógyfürdőhöz gyógyhotel is jár

Mosonmagyaróvár számos értéke közül, talán a legfőbb vonzerő, a Flexum Thermal & Spa termál és gyógyfürdő, amely évről évre fejlődik, s ami a legfontosabb, télen-nyáron a hazai, illetve a külföldi gyógyulni vágyók rendelkezésére áll. Az igazi turisztikai szezon hamarosan kezdődik…
Honnan a név? A római kori Ad Flexum nevű őrhelyről kapta, amelynek a környékén, a Mosoni-Duna és a Lajta találkozásánál alakult ki három helység (Moson, Óvár és Lúcsony) egyesítésével a ma már 34 ezer lélekszámú, járási székhely. Rongits Attila fürdővezető tájékoztatása szerint a fürdőlétesítmény 55 éves múltra tekint vissza és a hosszú évek Csipkerózsika álmából felébredve, az elmúlt három év egymilliárd forintos fejlesztésének köszönhetően európai színvonalú fürdőintézménnyé vált. Hidrogénkarbonátos kloridos-jodidos-fluoros gyógyvize kiválóan alkalmas ízületi bántalmak, izomfájdalmak és reumatikus megbetegedések orvoslására, és zöldövezeti környezet várja a pihenni és a sportolni vágyókat is. A három szállodájuk egyikében működő gyógyászati központban a gyógyulni vágyók részére a fürdőgyógyászat és a fizikoterápia valamennyi válfaja rendelkezésre áll.
-Gyógyhotellé szeretnénk válni – jelentette ki Gyopár Zsuzsanna szállodavezető. – Fel akarunk kerülni Magyarország gyógyturizmusának térképére, és ha ez megtörténik, akkor a mosonmagyaróvári Thermal Hotel – a Flexum Thermal Gyógyfürdővel, mint háttérrel – lesz az ország 42. gyógyszállója.
A 2000 méter mélyről feltörő, 74 C-fokos termálvíz számtalan jótékony hatású oldott sót tartalmaz. A különböző hőfokú medencék biztosítják a wellness-élményt, a gyógyulást, a pihenést. (Ebben az energiaválságos időszakban fontos: az épületek fűtésére is használják, közben pedig készülnek a napelemes villamosenergiára való átállásra is.) A fürdő körül már több szállodaépülettel rendelkeznek, a szobák száma a jelenlegi 47-ről 59-re emelkedik, és további bővítést terveznek. Nyáron a külföldiek aránya 20 százalék volt, az őszi, téli időszakban 50 százalék. A fejlesztésben nincs megállás, egy régebbi medence elbontásával nyert területen, merész építészeti megoldással újabb fürdőélményeket fognak kínálni a vendégeknek.
Árvay István polgármester szerint még hiányoznak a négy-ötcsillagos szálláshelyek a minőségi turizmushoz, hiába tör fel a minőségi termálvíz, más településekkel ellentétben nem épült köré szállodabirodalom. Ennek ellenére a Thermal Hotel szinte mindig tele van, de a csak a fürdőbe érkezőket is rendszeresen hozzák a turistabuszok, elsősorban Csehországból. A fürdőben elfogadható áron kínálnak színvonalas szolgáltatásokat. – A következő években is várjuk a városba az új befektetőket, erre új telephelyeknek alkalmas területek előkészítésével, a szabályozási és infrastrukturális hálózatok kialakításával készülünk. A város közlekedési adottságaiból, Bécs és Pozsony közelségéből is adódóan elsősorban logisztikai, szállítmányozási tevékenységek letelepítése várható. A fürdőváros cím elnyerése és a gyógyvízre alapozható gyógyturizmus lehetőségeinek bővítése ezen ágazat fejlődését segítheti – tette hozzá.
Dr. Pető Péter a megyei közgyűlés turisztikáért felelős alelnöke, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület elnöke, elmondta, hogy a korábbi döntően osztrák turisták mellé mind nagyobb számban jelennek meg náluk csehek, szlovák és lengyelek, a turisztikai szolgáltatások körében, főként a termálfürdő fejlesztésével pedig szeretnék a városban töltött vendégnapok számát növelni.
A termálfürdő mellett Mosonmagyaróvár még sok látni valót kínál két fürdés között, például a vár, a Hanság Múzeum, valamint a Természettudományi Élményközpont, Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza, kihagyhatatlan!

Még több életmód…