2024. május 20. (hétfő) 11:56

Most született meg a Blaha Lujza tér

Egyhónapos teszt után mutatjuk be, miért tűnik sikeresnek a Blaha felújítása, de miért nem vagyunk maradéktalanul lelkesek mégsem. Megtudhatja azt is, miért számít furcsa térnek Budapesten a Blaha, és hogy válhatna mégis élhetővé a környék.

Kevesen tudják, hogy a Blaha Lujza tér 2022 végéig nem létezett. Létezett ilyen néven egy parkolásra és vészvillogóval várakozásra használatos hely, amely mögött egy piszkos placcon keresztül el lehetett jutni valamelyik tömegközlekedési eszközhöz is.

A városi térnek sok definíciója van, de szigorúan szubjektíven az emberek olyasmit hívnak térnek, ahova különösebb gondolkodás nélkül beszélnek meg találkozókat. Ezek azok a helyek ugyanis, ahol szívesen megállunk, nézelődünk, és nem érezzük úgy, hogy csupán közlekedési akadály vagy gyanús elem lennénk. A Blaha pedig tipikusan nem az a hely volt, ahova az ember első randit szervezett. Sokadikat sem.

Itt csak az várakozott, aki cigit vagy egy kis aprót próbált szerezni, fekete munkára vagy a krisnások ételosztására várt.

Felújítás előtti hangulat a Blaha Lujza téren a Corvin Áruház romos homlokzatával és a háttérben a Szent Rókus Kórházzal
Reviczky Zsolt
Ez a helyzet változott meg most, a felújítás után. A hányattatott sorsú téren hirtelen ugyanis emberek jelentek meg, akik a kihelyezett székeken üldögélnek, csoportosan beszélgetnek, várakoznak, miközben már nem statiszták az autós közlekedés mellett, hanem főszereplői a területnek, hogy ezzel hasonlattal készítsük fel az olvasót a színházas történelmi visszatekintésre.

A Blaha felújítása az utóbbi idők urbanisztikai fejlesztéseinek legfontosabbja volt Budapesten, és egyhónapos tesztelésem után értékelésem inkább pozitív. Csak alaposabb szemrevételezés után rontottam le a jegyet négyes alára.

Még több AKTUÁLIS…