Láttunk már hasonló összehasonlító elemzést., amikor több országban kapható italok összetételét összevetették és hogy-hogy nem a kelet-közép-európai országok mindig rosszabbul jártak. Most a Coca Cola által gyártott Fantáról derült ki, hogy míg az olaszban 12 százalék narancssűrítmény van, a magyarban csak 5 százalék. Micsoda különbség.
A Pénzcentrum egyik olvasója hívta fel a figyelmet, hogy az Olaszországban megvett Fanta nem is hasonlít a magyar boltokban árult italhoz. Míg a magyar sárgább, és mű ízű, addig az olasz kevésbé gejl, és érezni, hogy találkozott már naranccsal. A Coca-Cola elismerte, különbözik a két termék:
„A Fanta Narancsot Európa-szerte gyártjuk, és a különböző országokban eltérő lehet a gyümölcslétartalma. Az egyes országokban a gyümölcstartalom többnyire hasonló a helyben kapható hasonló termékekéhez, valamint összhangban van az érvényes helyi szabályozásokkal.”
Az olasz Fantában dupla annyi narancslé van, mint a magyarban.A magyarországi termék összetétele: víz, fruktóz-glükózszirup, narancslé sűrítményből (5%), szén-dioxid, étkezési sav: citromsav, természetes narancs aroma egyéb természetes aromákkal, antioxidáns: aszkorbinsav, színezék: karotinok, stabilizátor: guargumi. Ellenben az olaszországi ital összetétele: víz, narancslé sűrítményből (12%), cukor, szén-dioxid, savanyító: citromsav, természetes citrusfélék aromája, stabilizátor: akácgumi, antioxidáns: aszkorbinsav.