2023. december 11. (hétfő) 04:39

Rókusfalvy kormánybiztos aggódik a magyar borért

Rókusfalvy Pál immár kormánybiztosként aggódik a magyar bor jövőjéért, hogy a fiatalok nem szeretik eléggé e nemes italt, vagyis a fogyasztók tábora egyre jobban öregszik. Az etyeki bort érdemen felüli jó hírét megteremtő média szakember egyelőre nem találta ki, hogy lehetne nagyobb hírverést csapni a magyar bornak és hogyan lehetne külföldön is megismertetni, mert ugye, csak mi hisszük, hogy ez is világhírű…

Korábban is próbálkoztak központi, hosszútávú borstratégiát készíteni az ágazat fejlesztésére, a problémák kezelésére, ugyanakkor minden alkalommal hiányzott a legfontosabb alap: az ágazati kutatás – mondta el az economx.hu podcastjában a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. Rókusfalvy szerint évtizedek óta hiányzik a magyar borászatból az innovatív gondolkodás és az összefogás.

Drámai a magyar borászat hatékonysági mutatója, ennek pedig több oka van. Az ország sajátossága, hogy a termőterületek több, mint négy ötöde három hektár alatti és a rossz történelmi tapasztalatok miatt a szövetkezeti gondolkodás idegen, így nem valósulhat meg a munka és az eszközbeszerzés elengedhetetlen összehangolása. A kormánybiztos szerint az elmúlt egy évben nagyot léptek előre, hogy külföldi szakértőkkel, tudományos háttérrel azonosítsák a problémát. A megoldás első lépéseként készítettek egy akciótervet, amely 2024 év végéig tartalmazza a legfontosabb elvégzendő feladatokat.

Ellenszélben dolgoznak, hiszen a termőterületek drámai csökkenése, a borfogyasztó társadalom öregedése és a megváltozott fogyasztói szokásaink nem kedveznek a változásnak. Rókusfaly Pál szerint az újítások hiányát mutatja az is, hogy ameddig más alkoholos termékek esetét nagy választékban jelentek meg az csökkentett alkoholos, vagy alkoholmentes termékek az elmúlt években, addig hazánkban ez teljességgel hiányzik a borászati piacon.
Értékesítés a pincészetben
A kormánybiztos szerint biztosan anyagi megterhelést fog jelenteni az újonnan bevezetett betétdíj rendszer, ugyanakkor szerinte a problémát sokkal inkább az EU-s elvárások okozzák, mint a magyar kormány ártó szándéka. Rókusfaly Pál szerint a megemelkedett költségek egyik lehetséges fedezete lehet a termelőknél megnövekedett közvetlen vásárlás, miután a kormány „repiadó” mentessé tette a pincészeten belüli értékesítést: ezzel a kiskereskedelem irányából a borászok felé terelve a forgalmat.

 

Még több életmód…