2024. június 17. (hétfő) 21:01

Szesz, szex és sport

Perceken belül teltházasak lesznek a stadionok és a bordélyok Európa szívében. Az Alpoktól északra, nyugatra nyári sportünnepek – foci + olimpia – kapcsán számos kereskedelmi ágazat dörzsöli már a tenyerét. Robognak a varrógépek, készülnek a nemzeti trikók és lobogók, zakatolnak az óvszer gyártósorok. A hűtőket és tv-t forgalmazó cégek is a forgalom élénkülésére számítanak májustól. S ez szintén igaz az európai sörüzemekre. Ki kortyol szikvizet, ha csapata győz, netán veszít? Helyzetjelentés! Már megkezdte a felkészülést a német labdarúgó válogatott a hazai kontinens tornára. A Skóciával, Magyarországgal és Svájccal egy csoportba került négyszeres világbajnok germán team a Bundesliga szezon után tudott csak teljes gőzzel dolgozni. Bajorország 1,5 milliós metropoliszában 2024. június 14-én startol az Európa Bajnokság.

A németországi labdarúgó EB tíz stadionja közül a fővárosi a legnagyobb és a düsseldorfi, meg a lipcsei a legkisebb kapacítású. Ám ez utóbbiakban is bő 46 ezren szurkolhatnak a Bundesliga meccseken, hétről-hétre. Berlinben ahol a nácikorszakban 120 ezren buzdíthatták az atlétákat, {többszöri modernizálás után} a novemberi NSZK – Törökország (2:3) barátságos foci meccsen 72,5 ezer ember fért el. A második legméretesebb lelátóval a müncheni aréna büszkélkedhet. Ott rajtol az Európa Bajnokság és egy hónappal később a Spreenél derül ki, hogy mely válogatott veheti át a kupát.

Az már biztos, hogy pályára lép a labdarúgó EB-n a Spanyol Királyság korábbi világbajnok teamje. A dél-európai matadorok Norvégiában – idegenben – arattak szerény diadalt október derekán (0:1). Több gólnak örülhettek a szurkolók a török – lett selejtezőn, melynek végeredménye 4:0 lett… Az is tuti, hogy az angol, a skót, a francia, a belga, a magyar és a portugál válogatott is ott lehet majd a következő kontinens tornán, mely 2024. július 14-én este fejeződik be, a berlini Olympia stadionban.

Még több életmód…