2024. április 23. (kedd) 07:22

Szobanövényeink 6 áldásos hatása

szobanövények

Nőnap alkalmával eltűnődünk, vágott virágot vagy szobanövényt vigyünk a szeretett nőknek? Mindkettő jó választás lehet, de egy új kutatás szerint szobanövényeinknek számos pozitív hatása van az egészségünkre és még boldogabbá is tesznek minket.

A szobanövények gyűjtése a járvány idején a fiatalabbak körében népszerűbb lett. Az amerikai népszámlálási hivatal adatai szerint az amerikaiak 2020-ban 8,5 milliárd dollárral többet költöttek kertészeti cikkekre, mint 2019-ben. A közösségi médiákban tippeket cseréltek (néha magokat, hagymákat is) a rajongók, akik szerint a növények hívogatóbbá teszik a zord tereket és emellett izgalmas követni a növekedésüket is – írta a Time.

A kutatók hat előnyét fogalmazták meg a növényeknek:

1. Csökkenthetik a szorongást és a stresszt

A növények megnyugtatnak. Egy tanulmányban a kutatók arra kérték az embereket, hogy ültessenek át egy szobanövényt, vagy végezzenek egy rövid számítógépes feladatot, majd ellenőrizték a résztvevők pulzusát és vérnyomását. Ezután a csoportok feladatot cseréltek. A növényekkel végzett munka után az emberek arról számoltak be, hogy jól érezték magukat és megnyugodtak, és csökkent a vérnyomásuk. A számítógépes feladat viszont kényelmetlen és „mesterséges” volt, és a vérnyomás megugrásával és a szimpatikus idegrendszeri aktivitással társult. Az eredmények arra utalnak, hogy „a szobanövények csökkenthetik a fiziológiai és pszichológiai stresszt” – összegezték a tanulmány szerzői.
„Egyértelmű összefüggést látunk azzal a ténnyel, hogy a növények közelében való tartózkodás javítja szervezetünk kortizolszintjét” – mondja Melinda Knuth, az Észak-Karolinai Állami Egyetem kertészettudományi adjunktusa. „Stresszhormonunkat, a kortizolt a nyálunkban tartjuk, és tudjuk, hogy ez csökken, ha növények közelében vagyunk.”
Már a növényekről készült képek nézése is kimutathatóan pozitív hatással van a stressz szintre. Amikor a betegek egy kórházi váróteremben valódi növényt, vagy növényi posztert néztek, vagy semmi nem volt a falon, a kutatók azt találták, hogy mind a valódi növények, mind a plakátok alacsonyabb szintű stresszt eredményeztek.

2. A növények felerősíthetik a figyelmet

A kutatások azt találták, hogy a növények növelik a koncentrációs képességet, beleértve a gyerekekét is.
Egy tanulmányban például általános iskolás diákokat osztottak be különböző osztálytermekbe, ahol vagy valódi növény, vagy hamis növény, vagy semmilyen növény nem volt. Az agyvizsgálatok kimutatták, hogy csak azok tapasztaltak javulást a figyelemben és a koncentrációban, akik igazi növény társaságában töltötték az időt. További kutatások azt találták, hogy a zöld növények falával rendelkező osztálytermekben a gyerekek jobban teljesítettek a szelektív figyelemre vonatkozó teszteken, ami azt jelenti, hogy jobban tudtak összpontosítani egy adott dologra, miközben kiszűrték a lényegtelen vagy zavaró információkat.

3. Segíthetnek a betegek gyorsabb gyógyulásában

A növények szerepet játszhatnak a betegség, sérülés vagy műtét utáni felépülés felgyorsításában. Egy kutatás szerint a növényekre vagy fákra néző kórházba került emberek nyugodtabbak voltak, és jobb klinikai eredményeket értek el, beleértve a fájdalomcsillapítók szükségességét és a rövidebb kórházi tartózkodást, mint azok, akik nem láttak növényeket a lábadozásuk alatt.

Számos betegség esetén sikerrel alkalmaznak növényterápiát, beleértve a mentális vagy épp szélütésből lábadozó betegeket. Derrick Stowell, az Amerikai Kertészeti Terápiás Szövetség korábbi elnöke szerint a kertészeti terápia az egyik módja, hogy a súlyos agysérülést követően gyakorolják a döntéshozatalt, például, hogy mit ültessenek a kertjükben. Vagy egy szerhasználati zavarból felépülő személy, aki igyekszik javítani a táplálkozásán, elkezdhet mikrozöldeket növeszteni. Ezeket a foglalkozásokat gyakran nyilvános kertben tartják, de a kezelés végén Stowell segít a betegeknek kitalálni, hogyan lehet új készségeiket otthon is alkalmazni. „Itt jönnek be a képbe a szobanövények és az otthoni növények termesztése” – mondja.

4. Növelik a boldogságot és az elégedettséget
A növényszerető közösség nem hivatalos mottója: „A növények boldoggá teszik az embereket”. Ez igaz: az egyik kísérletben azok az emberek, akik 5-10 percet töltöttek néhány szobanövényes szobában, boldogabbnak érezték magukat, mint a növénymentes szobában. Egy kutatás szerint a kényelem és a pozitív érzelmek szintje annál magasabb, minél több időt töltünk a növények társaságában. A szerzők kiemelték, hogy a lila és zöld növények különösen hatékonyan csökkentik a negatív érzéseket. A növények körül eltöltött idő megnövekedett önbecsüléssel és az élettel való nagyobb elégedettséggel is összefügg.
A növények „egy kis kiszámíthatóságot adnak nekünk, ha a dolgok bizonytalanok” – mondja Gary L. Altman, a Rutgers kertészeti terápiás programjának társigazgatója. „Van egy evolúciós válasz, amikor zöldet látunk – ez majdnem olyan, mintha egy menedéket teremtett volna magunknak. Csökkenti a félelem és a szorongás érzését, és még ha dühösek is vagyunk, megnyugtat.”

5. Produktívabbá tesznek

Egy régebbi tanulmány kimutatta, hogy miután növényeket tettek egy ablak nélküli számítógépes laborba, az egyetemisták 12%-kal gyorsabban dolgoztak. Más kutatások egy call center alkalmazottaira összpontosítottak, és azt találták, hogy azok, akik látták a növényeket, óránként akár 7%-kal több hívást kezdeményeztek, mint azok, akik nem láttak növényeket. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az irodai dolgozók 15%-kal termelékenyebbek voltak miután növényeket vittek az irodájukba.

6. Élvezetesebbé tehetik a benti életet

Jó oka van hogy megnőtt a szobanövények iránti kereslet a járvány idején. Egy Bulgáriában végzett tanulmány eredményei szerint azok az emberek, akiknek volt szobanövényük vagy kertjük, kevesebb depressziós és szorongásos tünetet tapasztaltak, mint azok, akiknek nem. Azt feltételezték, hogy ennek részben az az oka, hogy a szobanövények a „távolság” érzését keltik otthon, miközben örömteli megkönnyebbülést nyújtanak, ha hosszabb ideig ugyanazon a helyen tartózkodnak.

Hogyan kezdjünk hozzá szobanövényeink ápolásához

A szakértők szerint minden talpalattnyi rész zölddé alakítható. Kezdje azzal, hogy látogasson el egy kertészetbe – az ott dolgozók segíthetnek kitalálni, hogy mely növények fognak virágozni a házában, valamint gondozási és ápolási tippeket is adhatnak. (A növények megölésének két leggyakoribb módja a „Túlszeretés és az alulszeretés” – mondja Knuth.)

Ha még csak kezdő szobanövény rajongók vagyunk, érdemes néhány kevésbé kényes fajtát választani:

Agávefélék: Ez a vastag, általában hosszú levelű növények – amelyet általában anyósnyelvnek neveznek – különösen ellenállóak. Így azok számára is ideális választás, akik nem akarnak sokat törődni növényükkel. „Szó szerint nem ölheted meg” – mondja Bolles.

Csíráztatás: Stowell és családja a járvány idején elkezdett mikrozöldeket termeszteni, például brokkolit, káposztát és kelkáposztát. A betakarításuk mindössze hét napig tart, mondja. „Azonnali sikert láthatsz, megkóstolhatod, és tápanyagokat nyersz velük.”

Orchideák: Az orchideák gondozása kissé körülményes lehet, de megéri. Bizonyos típusok illatosak, „és egyes emberek számára az illat igazán felemelő dolog” – mondja Jane Perrone, mintegy 140 szobanövény tulajdonosa, a Legends of the Leaf: Unearthing the Secrets to Help Your Plants Thrive című könyv szerzője.

Póknövények: Mint például a Chlorophytum comosum ‘Variegatum’ ami a liliomfélék családjába tartozik, igazán
könnyen szaporíthatók, ami azt jelenti, hogy sokan szívesen ajándékoznak bébinövényeket barátaiknak és családjuknak. „Ez egy igazán értelmes élmény, és másokkal való kapcsolatra ösztönöz” – teszi hozzá Perrone.

Jade növények: Az egyik szép dolog ezekben a pozsgás növényekben, hogy „ha eltörnek vagy túl nagyra nőnek, akkor nagyon könnyen vághatja őket, és újakat kezdhet” – mondja Altman. A növények gondozása „egy kicsit művészeti forma” – mondja. – Valószínű, hogy megölsz néhányat. Ez a tanulási tapasztalat része” – és minden növény, amelyet sikerül fenntartani, ékesíti az otthonodat és segít, hogy te is jobban érezd magad.

Még több életmód…