2024. május 18. (szombat) 21:40

„Vége a műszak, kérem, menjen haza”

munkaidő

Egy indore-i székhelyű informatikai cég olyan automatizált rendszert vezetett be, amely leállítja az alkalmazottak számítógépeit a műszakok lejárta után. Az informatikai cég munkaidő előtt 10 perccel figyelmezteti munkatársait.

„Figyelem!!! A műszak ideje lejárt. Az irodai rendszer 10 percen belül leáll. Kérem, menjen haza” – áll a figyelmeztetésben.

HR Tanvi Khandelwal, aki a SoftGrid Computers nevű informatikai cégnél dolgozik, LinkedIn platformján közzétett egy képet a figyelmeztetésről.

„A munkaadóm támogatja a #WorkLifeBalance szolgáltatást. Ezt a különleges emlékeztetőt helyezték el, amely munkaidő után zárolja az asztalomat, és figyelmeztetést ad ki” – írta.
„Bár meglepődtem, amikor az üzenetet megláttam a számítógépemen, úgy gondolom, hogy a munka és a magánélet egészséges egyensúlya nagyon fontos” – mondta Khandelwal (21) az NBC Newsnak.

Shweta Shukla, a SoftGrid társalapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy ő és partnerei úgy látják, hogy ez a kezdeményezés a szükséges a munka-magánélet egyensúlyának fenntartására a 40 alkalmazottjuk között, akik gyakran nem fejezik be időben a munkát, hogy megfeleljenek a munkahelyüknek. Elmondta, hogy ezt a pop-up módszert választották, mert „szórakoztatóbb és vonzóbb, mint egy e-mail vagy feljegyzés”.

A LinkedIn-bejegyzést azóta közel 428 000 like-ot kapott és több mint 7 500 megjegyzés kísérte. Többen üdvözölték a kezdeményezést, és üdítőnek nevezték, hogy egy vállalat a munkatársai mentális egészségét is szem előtt tartja. Volt aki azt írta, hogy „Ez előnyös lehet az alkalmazottak számára, mivel elősegíti a munka és a magánélet egészséges egyensúlyát, és segít megelőzni a kiégést, valamint javítja az alkalmazottak termelékenységét és munkahelyét.”

Mások úgy vélték nem túl jó ötlet erőltetni a munka és a magánélet egyensúlyát. Volt akinek a kötött munkaidő miatt volt vele problémája, mert jobban preferálja a rugalmas munkaidőt, és nem tetszik neki, hogy beleszólnak mikor és hogy dolgozzon.

Ez utóbbira azonban a vállalat vezetősége elmondta, hogy bár a számítógép leáll, de ha valaki tovább szeretne dolgozni, csak újra kell indítania azt és újra bejelentkeznie.

Még több életmód…