2024. május 20. (hétfő) 11:53

A DK az uniós biztoshoz fordul a balatonföldvári kikötő miatt

Balatonföldvár

A környezetvédelmi uniós biztoshoz, Virginijus Sinkeviciushoz fordul levélben a Demokratikus Koalíció (DK) környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztosa, hogy vizsgálja felül a balatonföldvári strandon zajló beruházást.

Kocsis-Cake Olivio szombaton, a DK Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz egy újabb „természetromboló” beruházásra készül a balatonföldvári strandon.
Hozzátette, hogy a strandon egy „gigakikötőt” hoznának létre, ahol több mint 175 hajó férne el, és az egyik mólója 380 méter mélyen nyúlna be a Balatonba.
„Minden józan ember számára nyilvánvaló, hogy ez ellehetetlenítené itt a fürdőzést, nagyon beszűkítené azt a területet, amit egyébként strandnak lehet használni” – fogalmazott Kocsis-Cake Olivio.
Ráadásul – tette hozzá – van olyan jogszabály, amely szerint csak a kikötőtől 100 méterre szabad fürödni.
Az ellenzéki politikus azt mondta, azért fordult az uniós biztoshoz, mert a strand az elmúlt években többször is kapott – összesen 179 millió forintnyi – EU-s támogatást arra, hogy továbbra is strandként üzemeljen, „éppen ezért érdemes megvizsgálni, hogy nem sérül-e ezzel az óriásberuházással (…) ez az uniós befektetés.
Érdemes megvizsgálni azt is, hogy a környezetvédelmi szempontok sérülnek-e – fűzte hozzá.
„Az árnyékkormány szerint ezt a beruházást azonnal le kell állítani, ki kell kérni az emberek véleményét (…) és biztosítani kell azt, hogy ez a strand a fürdőzőké maradjon” – hangsúlyozta Kocsis-Cake Olivio.

Még több AKTUÁLIS…