2024. június 17. (hétfő) 22:05

A Pécsi Vasárcsarnok nyert Ljubjanában

A Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti verseny fődíját nyerte el az új Pécsi Vásárcsarnok; a díjátadót május 23-án tartották Ljubljanában. Úgy látszik, a pécsiek kritikusabbak a saját csarnokukkal, mert egy része kihasználatlan, s többek között hiányzik belőle egy kulturált kocsma vagy ha úgy tetszik, söröző.

A 2014 óta kétévente megrendezett Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti verseny idei pályázatra több mint 300 pályamű érkezett 23 európai országból, köztük 29 magyar. A hazai homlokzati megoldások közül két magyar pályázat jutott döntőbe: egy máriaremetei családi ház (Zsuffa és Kalmár Építész Műterem Kft. – Kalmár László, Rose Balázs és Zsuffa Zsolt) és a megújult pécsi piac épülete.
Az új Pécsi Vásárcsarnok tervezői Getto Tamás DLA és Sztranyák Gergely DLA (GETTOPLAN Bt.), kivitelezője a B Build & Trade Kft volt. A szakmai zsűri méltatása szerint az új vásárcsarnok burkolatát óriási fehér felületek, hosszan elnyúló falak különleges térhatása és egy nagyszabású üvegfal határozza meg. „Ezek együttesen egy szinte archetipikus térelrendezést hoznak létre, ami egy egyszerű, mégis kifinomult szerkezetet eredményez. A csarnok időtlen környezetet kínál a kikapcsolódáshoz vagy a bevásárláshoz egyaránt” – olvasható a zsűri méltatásában.
A tájékoztató szerint a piac különlegessége, hogy íves, karcsú, féloldalt üvegezett kialakítású homlokzata egy római bazilikára emlékeztet, míg az egybefüggő belső tér a keleti bazárok nyüzsgését idézi.A szakmai versenyen első alkalommal nyerte el a fődíjat magyar pályázat. Eddig Spanyolország két-, Szlovákia, Litvánia és Szlovénia egy-egy épülete kapta meg az elismerést. A fődíj elnyerésének köszönhetően 2026-ban Magyarországon zajlik majd a Baumit Life Challenge díjátadója – írják.

Még több ITTHON…