2023. december 11. (hétfő) 03:27

Szeged – A püspök az erdőt is kivághatja

A kormány még októberben adományozott 6 hektárnyi erdőt a Szent Gellért Fórum mellett a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hogy ott iskolát építsenek, de a szegedi önkormányzat attól tartott, hogy az építkezés miatt teljesen ki fogják irtani az egyik utolsó, nagyobb méretű  szegedi erdőt. Ráadásul a kormány nem egyeztetett a városvezetéssel, 103 miliót viszont félretettek arra, hogy átminősítsék a területet, majd valahol máshol telepítsenek erdőt helyette.

A városvezetés úgy tervezte, hogy a november 17-i közgyűlésen rendeletben 3 évre tiltja meg az átminősítést, hogy kereshessenek egy másik helyszínt az iskolának. Az egyház és az állam azonban ragaszkodik hozzá, hogy az iskola Kiss-Rigó László püspök stadionja mellett épülhessen fel.

ÉA kormány sem volt rest, november 16-án este kijött egy kormányrendelet, amivel a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított katolikus iskola építésénél nem alkalmazható változtatási tilalom.

A Szeged.hu beszámolója szerint a pénteki közgyűlésen Botka László polgármester azt mondta, a kormány nem tilthatta volna meg, hogy közbelépjenek, „ha kell akkor beleállunk egy jogvitába is. Szeretnénk, ha megépülne ez az iskola, több helyre is felhívtuk a figyelmet, ahol ezt meg lehetne tenni”. Azzal érvelt, hogy mivel kétharmados jogszabály utalja kizárólagos önkormányzati hatáskörébe a településrendezési kérdéseket, ezért a városvezetés  jogi lépésekre készül.

Még több ITTHON…