2024. április 23. (kedd) 06:48

Árulják a lipótmezei kastélyt

Kodály Zoltán éveket töltött itt, de Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva is gyakran pihent az ősfák által ölelt, hatalmas kastélyban, ami aztán az OPNI nővérszállója lett. A tulajdonos egy vagyont költött rá, mégis évek óta nem tudja eladni.
Szokatlan hirdetés kering az interneten, kastélyt kínálnak eladásra a Lipótmezőn! Ez a II. kerület egyik legszebb, legnyugalmasabb része a Völgy utcában, az elnevezésről mégis óhatatlanul a nagy múltú sárga ház jut az ember eszébe. Nem véletlen: a meghirdetett kastély nem más, mint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) volt nővérszállója, nincs is messze az egykori „királyi tébolyda” főépülete, egy háztömbnyire innen terül el a hatalmas kísértetkórház.

A Sándor-villaként is ismert 110 éves, műemlékvédelmi épületért 1,8 milliárd forintot kér a tulajdonosa.

– Egy hatalmas, 4310 négyzetméteres telken terül a négyszintes villa, a 780 négyzetméteres ház 30 szobának ad otthont. Tartozik hozzá egy 100 négyzetméteres kisebb épület, egy kocsibeálló, amin legalább 50 autó fér el… igazán impozáns tulajdonságok, lenyűgöző a környezet is. Volt vadászkastély, építészkamarai székház is, mielőtt az OPNI-é lett. A Lipót felszámolása után, 2007-ben került ügyfelem tulajdonába, jó néhány felújítást végeztek rajta kívül-belül. Statikai megerősítés, burkolatcsere történt, teljesen új fűtési és hűtési rendszert kapott az épület – sorolta a Vasárnapi Blikk megkeresésére az ingatlan értékesítésével megbízott Castle Real Estate Hungary munkatársa. Lapunk kérte, hadd nézzük meg belülről is a lenyűgöző ingatlant, ehhez azonban magánéleti elfoglaltságaira hivatkozva idős tulajdonosa nem járult hozzá, és nyilatkozni sem kívánt.

Az ingatlanközvetítő kérdésünkre nem árulta el, miért lett ilyen drága a kastély – az ár tulajdonosi döntés, jegyezte meg, de egy cég is tartozik hozzá. Hogy milyen, nem tudtuk meg. De nem először próbálják a villát eladni: 2015-ben 225 millióért, egy évre rá 650 millióért bukkant fel a hirdetési oldalakon. Igaz, az akkori érdeklődőt omladozó falak, hiányos tetőszerkezet, kitört ajtók-ablakok fogadták, szörnyen lehangoló látvány, volt tehát mit felújítani.

A ház gyakorlatilag évekig hajléktalantanya volt, a tulajdonos tehetetlen volt velük szemben. Nem csoda, hogy az OPNI főépületét mai napig éjjel-nappal biztonsági őrök vigyázzák, hogy a pusztítást megakadályozzák.

– A csőlakók szépen kirugdosták ezeket az ajtóüvegeket, ezek mind rendbe lettek hozva. Minden fémet leszereltek, még az ajtózárakat is, mert pénzt kaptak érte. Rajzoltak egy nagy kört az udvarra, fölmentek a tetőre és célba dobáltak oda a cserepekkel. A kertészházban akkora tüzet raktak, hogy kiégett a mennyezet – mutogatta a tulajdonos, dr. Zsákai Zsolt az ingatlanos Csorba Dániel egyik műsorában. Egyedül a ház gyönyörű, eredeti tölgyfa lépcsőjével voltak kíméletesek. Négy óriási százéves tölgyet ki kellett vágni a kertből, mert a vihar megtépázta őket.

A tulajdonos elárulta azt is: az építtető Sándor Pál, terménykereskedelemből meggazdagodott országgyűlési képviselő volt. Hihetetlen, de pár hónap alatt felhúzták a villát. A politikus húgát nem más vette feleségül, mint Kodály Zoltán! Így a legendás zeneszerző sok időt töltött itt, de gyakran pihent itt Ruttkai Évával Latinovits Zoltán is.

Még több ITTHON…