2024. július 22. (hétfő) 09:28

Az Átlátszó megtalálta a közbeszerzési bajnokot

Az Átlátszó megtalálta a közbeszerzések bajnokát, vagyis azt a céget, amelyik eddig 556 közbeszerzési pályázaton indult, és mindet meg is nyerte.

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) egy hete tett közzé újabb összesítéseket a magyar közbeszerzési eljárások adataiból. Ahogy a 24.hu is megírta a korrupciógyanús eseteket vizsgálva bukkantak rá egy 2010 óta fideszes vezetés alatt működő önkormányzat tendereire. A városban, amelynek a nevét akkor nem árulták el, három cég nyerte gyakorlatilag az összes tendert. Az 556-szor győző és sohasem vesztő cég mellett egy másik 598 pályázatot nyert meg, 7 alkalommal azért vesztett is. A harmadik kicsit visszafogottabb eredményeket produkált: 297 pályázaton nyert, kétszer vesztett.

Az anonimizált adatokat egy közbeszerzési szakértő segítségével azonosította be az Átlátszó, így kiderült, hogy az érintett város Győr, a cégek pedig a KIFÜ-KAR Zrt., a Strabag Általános Építő Kft., és a VILL-KORR HUNGÁRIA Villamosipari Kft.

A mindig nyerő cég a KIFÜ-KAR Zrt., amely ezek szerint összesen 555-ször győzött, és 1 szerződésmódosítással is megrendeléshez jutott. A Strabag 556 szerződést a KIFÜ-KAR Zrt.-vel együtt kötött meg. Ugyanakkor ők a győri önkormányzattal további 42 szerződést kötöttek 2011 óta, így összesen 598 db nyertes tenderük van. A harmadik cég a VILL-KORR Kft., amely 297 alkalommal lett befutó.

Strabag

A Strabag Általános Építő Kft.-t valószínűleg már nem kell bemutatni senkinek – írta az Átlátszó. A hazai piacon is jól ismert, osztrák tulajdonú cég már a szocialista kormányok alatt is közkedvelt volt, a Fidesz pedig hasonlóan bőkezűen bánik a cégcsoporttal a hatalomra kerülése óta. A kft. számos állami közbeszerzést nyert el az elmúlt években is, és 2021-ben például 52 milliárdos forgalmat bonyolított 3,3 milliárdos eredmény mellett.

KIFÜ-KAR

Sokkal érdekesebb a KIFÜ-KAR Zrt., amelynek többségi tulajdonosai a Belfry Holding GmbH és a Themis Magántőkealap. Előbbi Aczél Zoltánhoz köthető, aki a Strabag regionális lobbistája, apja, Aczél Tamás pedig a magyar Belfry-cégek vezetője volt. A Strabag, a Belfry és a Themis kapcsolatáról a Válaszonline írt 2019-ben: utóbbi kettő például közösen tulajdonolta a Mérföldkő Közlekedési Fejlesztő és Szolgáltató Kft.-t. A Belfry-t a G7 a „NER és a Strabag közé besimult építőipari csodacég”-nek nevezi, miután a gyakorlatilag ismeretlen és maroknyi alkalmazottal működő cég sorra nyerte az állami út- és vasútépítéseket Magyarországon a Strabag konzorciumi partnereként vagy alvállalkozójaként. A Themis Magántőkealap pedig a Szijjártó Péter külügyminisztert jachtoztató üzletember, Szíjj László érdekeltsége.

VILL-KORR

A harmadik tenderbajnok cég, a VILL-KORR HUNGÁRIA Villamosipari Kft. ennél kisebb hal, de azért bőven jut nekik is közpénz. 2018-ban az EU csalás elleni ügynökségének vizsgálata alapján megírtuk, hogy a kft. a 2010-es, hódmezővásárhelyi közvilágítási tenderen, amely prototípusként szolgált az Elios meneteléséhez, alvállalkozóként segítette ki Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök vejét. A nem sokkal korábban alapított Tiborcz-cég ugyanis még nem rendelkezett a szükséges anyagi és szakmai referenciákkal, azokat az alvállalkozói igazolták – a kettőből az egyik pedig a VILL-KORR Kft. volt.

A cég ezután számos állami közbeszerzést nyert el, és országos jelentőségűvé nőtte ki magát. Éves nettó forgalma stabilan 4-5 milliárd forint, a tulajdonos Gasztonyi Lászlónak és családjának pedig „bérelt helye lett” a leggazdagabb magyarok százas listáján.

Még több ITTHON…