2024. július 16. (kedd) 07:22

Az egyházfik megbocsátottak Balog Zoltánnak

A Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalának épületébe érkezett kedd délelőtt Balog Zoltán püspök, volt miniszter, ahová azért rendelték be, hogy magyarázatot adjon a nagy vihart kavart kegyelmi ügyben játszott szerepére. Később olyan információk jelentek meg, hogy a püspök felajánlotta lemondását, azonban sajtóinformációk szerint ezt egy szimpátiaszavazás követett, a többség pedig támogatta Balogot.

Összeült a magyarországi református egyház legfőbb törvényhozó testülete, amelyen a tisztségviselők négyötöde vett részt. A tanácskozás egy titkos szavazással ért véget, melyen a jelenlévők 86 százaléka Balog Zoltánt bizalmáról biztosította. Ez derült ki Balog Zoltán nyilatkozatából, melyet egy YouTube-videóban tettek közzé. „Ezt én nekik hálásan köszönöm” – tette hozzá.

Az elnökségi tanács azt kérte Balogtól, gondolja át közéleti szerepvállalásait, hogy az mennyiben egyeztethetők össze a zsinat lelkészi-elnöki megbízatásával. „Ennek a kérésnek eleget fogok tenni. Tudatában vagyok annak, hogy a támadások ezzel nem érnek véget, de egyházunk kormányzóinak bizalma erőt ad ezek elviseléséhez. Elutasítunk minden olyan törekvést, amely egyházunkat egy olyan ügybe akarja belerángatni, melyhez semmi köze nincs. Kegyelmi kérvényekkel egyházunk egyik testülete sem foglalkozott, és nem is foglalkozik. ”

Az állítólag kacsa, hogy Orbán elvárta volna egykori lelkészétől a bűnbocsánatot. Minek is, hiszen Orbán hatalmát az nem veszélyezteti, ha a hívek megharagudnak Balogra vagy az egyházára. Az az ő belső ügyük. És mint láthatjuk, Balog nem is vállal semmit. Viszont akkor nem nagyon érthető miről tart 5 órán át a zsinat, ha valóban „nem foglalkozott, és nem is foglalkozik kegyelmi ügyekkel” miért kell „újragondolnia” a közéleti szerepét.És valóban, miért is kéne bocsánatot kérni, hogy támogatott egy kegyelmet kérő embert? Elvégre a magyar egyházakban a mai napig nem számoltak el a pedofil lelkészekkel, tehát a pedofilját nem tekintik elég súlyos bűnnek.

Még több ITTHON…