2024. április 23. (kedd) 05:57

Egyelőre leállt az aligai magaspartra tervezett társasházak építése

Balaton

Elrendelte a Pécsi Törvényszék a balatonaligai magaspartra tervezett öt társasház építésének felfüggesztését az Aligai Fürdőegyesület (AFE) kezdeményezésére – derül ki a civil szervezet Facebook-oldaláról.

Az AFE azonnali jogvédelem elrendelését kérte annak érdekében, hogy a 105 lakást tartalmazó épületek január 31-én megkezdett építkezése – amely az aligai löszfal megbontását is tartalmazza – ne folytatódhasson. A bíróság ezt megadta, így a magaspart egyelőre megmenekült.

Az egyesület által közzétett végzés kimondja, hogy a magaspart megbontásának környezeti hatása minden egyéb körülménytől függetlenül megállapítható, közvetlenül érinti azt a közérdeket, amelyet a bíróságnak, mint védendő értéket figyelembe kellett vennie.

Az ügy valószínűsíthetően bírósági perrel fog folytatódni – tette hozzá az AFE.

A szervezet azt is megjegyezte, hogy az illetékes Balatonvilágosi Önkormányzat rendkívüli testületi ülést hívott össze, a polgármester pedig olyan előterjesztés nyújtott be, amely szerint az nem kívánnak perbe lépni a magaspart megőrzésének érdekében. „Pedig a magaspart menthető, még nincs késő, kérjük a balatonvilágosi képviselők támogatását!” – írták.

Az aligai magaspart tetejére tervezett hatszintes társasházak is a nagy tiltakozást kiváltó Club Aliga-beruházás elemei közé tartoznak. A civilek szerint a projekt törvénysértő, mert a vonatkozó kormányrendelet a területen turiszikai fejlesztések kivitelezésére ad lehetőséget, az egyedi beépíthetőséget biztosító jogszabályt azonban lakóépületek engedélyezésére használják.

 

Még több AKTUÁLIS…