2024. július 16. (kedd) 08:36

Egyre többen halnak meg lakástűzben

Az első félévben lakástűzben 47, szén-monoxid-mérgezésben 6 ember halt meg – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-vel.

Az első félévben 3305 lakóépület gyulladt ki, 128-cal, vagyis 4 százalékkal kevesebb, mint 2023 első hat hónapjában, ebben az időszakban 39 ezer négyzetméternyi épített terület égett le.
Az első félévben kigyulladt lakóépületekben 47 ember vesztette életét, héttel többen, mint a tavalyi év első félévében; ezekben a tüzekben 285-en sérültek meg, hárommal kevesebben, mint tavaly ilyenkor.
Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 2208 órára és 6465 tűzoltójárműre volt szükség; 308 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, 921 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie.
A leghosszabb beavatkozás január 21-én volt Álmosdon, ahol egy ember életét vesztette, a családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt nyolc órát vett igénybe.
A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 172 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat.
A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok; 96 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz; a legtöbb tűz a konyhában (18 százalék), kéményben (12 százalék), illetve hálóban (11 százalék) keletkezett – emelték ki.
A közlemény szerint 3305 tűzzel érintett otthon közül csak 10-ben volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.
Szén-monoxid miatt 2024 első felében 593-szor riasztották a tűzoltókat, 40-el többször, mint egy évvel korábban; 84 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 6 emberen már nem lehetett segíteni.
Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás.
Mivel meleg vízre nyáron is szükség van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély: a nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre.
A júniusi hőségriasztás négy napjában 24-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt – áll a közleményben.

Még több ITTHON…