2023. december 03. (vasárnap) 10:49

Faludy unokája hazaköltözött

Alexander Faludy Angliában született ugyan, de 2020 februárjában Magyarországra költözött. A HVG-nek adott interjúban mesélt a nagyapjáról, apjáról és arról, milyen nehéz megtanulni magyarul, s hogy évekig hazajárt, de senki sem tudta, hogy ő egy Faludy.

„Nem azért menekültem egész életemben Közép-Európából, hogy te visszakússz oda” – ezt mondta az angliai Portsmouth-ban született Alexander Faludynak az apja. A korábban anglikán papként szolgáló, de ma már Budapesten szabadúszó újságíróként dolgozó 40 éves Alexander a koronavírus-járvány elején mégis itt kezdett új életet.

Arra a kérdésre, hogy a Faludy névvel nehéz volt-e gyökeret verni Magyarországon, azt mondta: „Nem akartam abból karriert építeni, hogy Faludy György unokája vagyok. Kifejezetten büszke vagyok arra, hogy több mint egy évtizeden át jártam ide, és senki sem tudta. Az évek során azonban megtanultam, hogy bár a történelem nem ismétlődik, azért rímel. Nagyapám a késő harmincas éveiben jött vissza Magyarországra, hogy újságíróként dolgozzon egy olyan korban, amikor az ország orosz befolyás alatt éles autoriter fordulatot vett. És velem mi történik? A harmincas éveim végén visszaköltözöm Magyarországra, hogy újságíróként dolgozzak egy olyan korban, amikor az ország orosz befolyás alatt éles autoriter fordulatot vesz.”

Minden nap bánja, hogy gyerekként nem tanult meg magyarul, de az apja jobbnak látta, ha „boldog, asszimilált angol gyerekekként” nő fel. Mint mondta, tanulja a nyelvet, de „fájdalmasan lassan megy”.

Még több ITTHON…