2024. július 16. (kedd) 08:39

Guinness rekord Lajosmizsén

M5 BurgerTizenharmadik alkalommal rendezték meg Lajosmizsén a Szamócás Vásári Forgatagot, ahol a nevezetes helyi gyümölcs frissen, lekváros üvegekben és süteményekben kellette magát az egész napos népünnepélyen. Helyi és fővárosi fellépők szórakoztatták a környékről és messzebbi városokból idelátogató többezres tömeget. A napot az M5 Burger szakács csapatának Guinness rekordja egy mintegy 150 kilogrammos óriás hamburgere színesítette, amelyet a rekord regisztrálását követően a Máltai Szeretetszolgálat kapja meg.
Kegyes volt az időjárás a lajosmizsei 13. Szamócás Vásári Forgatag szervezésében részt vevő népes önkéntes-sereghez, valamint az egész napos program többezer látogatójához. Az alföldi agrárváros mezőgazdasággal, egyebek mellett fóliás és szabadföldi szamócatermesztéssel foglakozó lakossága legalább annyira várta a hosszú aszályos idő után az öntöző esőt, mint a mára kiviruló napsütést.
A polgármesteri hivatal mögötti szabadidő-parkban, az Iskola tó partján már reggel illatos szamócás ládákkal megrakott sátrakban várták a helyi termelők a látogatókat.
A színpadon délelőtt és kora délután a gyermekek kedvenc zenekarai adták egymásnak a mikrofont: előbb az Alma -, a Kiflihajó együttes, a Tintaló Cirkusz, a Mizsei Vadrózsák Tánccsoport, az Őszirőzsa Népdalkör, a Meserét Óvoda gyermekcsoportja, este Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, majd Kocsis Tibó https://www.facebook.com/search/top?q=i%20love%20lajosmizse koncertje szórakoztatja a közönséget.
Az immár hagyományos rendezvény sikeréhez hozzájárultak a város termelői, vállalkozói és kereskedői, valamint nagyon sok önkéntes. A számos esemény
összehangolását és az előkészületek szervezését a Lajosmizse Város Művelődési Háza és Könyvtára dolgozói koordinálták. A kommunikációban hatalmas szerepet vállalt Borbélyné Szabó Diána, aki a legnagyobb közösségi oldalon hetek óta naponta beszámolt az előkészületekről és arról, hogy a csatlakozó önkéntesek éppen milyen új ötletekkel gazdagították a programot. Ahogy az „I love Lajosmizse” videójában Diána fogalmazott: „én nem a rendezvény főszervezője, hanem pom-pom lánya vagyok”.
Ennek a vidám hangulatnak volt színes lenyomata a rengeteg kisérő-programmal gazdagított Szamócás Vásári Forgatag. Volt itt piros autók találkozója, a városban kirakatverseny, amelyhez hét kereskedő díszítette fel a városban lévő boltjaik kirakatait a szamócás tematikát követve. A város iskolájának tanulói szamócás futammal ünnepeltek, volt szamóca lekvárfőző verseny, szamócás süti verseny, kézműves vásár,  kézműves foglalkozások, csillámtetoválás, ugrálóvár, népi játékok, traktor kiállítás, élmény kocsikázás és fotófal.
A nap szenzációja volt az M5 Burger csapatának – sikeres – Guinness rekord-kísérlete. A világbajnok hamburgerhez a budapesti Szabi, a pék sütött egy méteres hambi bucit, a helyi termelő Melis Testvérek elkészítettek 180 liter tejből egy kb 50 kilogrammos füstölt sajtot, a helyi húsbolt biztosította a húst a kétszer 40 kilogrammos húspogácsához, egy zöldséges bolt pedig a feltéthez szükséges hagymát és egyebeket szállította. Az M5 Burger tulajdonosa, Versegi Tamás már másfél éve tervezte a hatalmas hamburger elkészítését. A burgerező vezértermékének a Betyár Burgernek a de luxe változatát készítették el.
A tervet tettek követték: a Hazai Rekordok regisztrátora, Sebestyén István az egész napos szakács-mutatványt végig figyelemmel kísérte és dokumentálta. A világbajnok méretű hamburgert a Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlották fel készítői, jótékony célra.
Lajosmizse ezzel feliratkozott a Guinness rekorderek listájára.

Még több ITTHON…