2024. április 23. (kedd) 07:01

„Ha akkor ott vagyok, kirántom a poligráf zsinórját a falból”

Pontosan 17 éve annak, hogy idősebb Taczman Elek fogathajtó világbajnokot és feleségét holtan találták. A gyilkosságot brutális módon hajtotta végre Taczman fia, hogy így szabaduljon meg az őt szigorúan nevelő, olykor meg is verő apjától. A fiú az emberölést – a bíróság ítélete szerint – P. Tamással együtt követte el. Az utóbbi védője, Jován László küzdött azért, hogy bebizonyítsák, a szülők meggyilkolásában védence nem vett részt. Most az ő segítségével idézzük fel az akkor nagy port kavaró bűnügyet.

– Fájó pont számomra Taczman Elek fogathajtó megölésének az ügye, mert a mai napig meg vagyok győződve arról, hogy a kettős gyilkosság miatt elítélt védencem, P. Tamás az emberölésekben nem vett részt – mondta a Blikknek Jován László ügyvéd, aki a büntetőeljárásba az első fokú ítélet után kapcsolódott be.

„Még a mennyezet is merő csurom vér volt” – nyilatkozták a mentősök a Népszabadság munkatársának 2006-ban a helyszínen tapasztaltakról a bűntény felfedezése után, hozzá téve, hogy szerintük ekkora vérengzést egy ember nem hajthatott végre. „Ilyen mészáros munkát még a legtöbb gyilkossági ügyben eljárt kollégáim sem láttak”, erősített rá a rendőrség illetékese.”

A rendőrséget a 21 éves ifjabb Taczman Elek értesítette arról, hogy jászberényi otthonukban holtan találta édesapját és 44 éves mostoha anyját. Miután ezt megtette, a ház előtt összecsuklott. A fiatalembert mentővel szállították kórházba, ahol ideg-összeroppanással kezelték. A lap beszámolója szerint a fiú a szüleivel lakott, de a gyilkosság éjszakáján egy Jászberény környéki faluban a barátaival a sikeres főiskolai vizsgaeredményeit ünnepelte, és elmondása szerint nem is aludt aznap otthon.

A helyiek több verziót is el tudtak képzelni a kettős gyilkosság okaként. Egyrészt a Sándor utcai ház egy részében albérlők laktak, akik a helyiek szerint zűrös emberek voltak. Aztán felmerült, hogy elszámolási vita állhat a kegyetlen bűntett hátterében, mivel a költséges lovassporthoz Taczmanék lókereskedésből szerezték meg a fedezetet. Ezek mellett az emberek beszéltek arról is, hogy a család uzsorakamatra adott pénzt kölcsön, s emiatt lehettek haragosaik. Az utcában lakók egyébként semmilyen zajt nem hallottak, mozgást sem észleltek a gyilkosság estéjén.

Az embereknek nem sokáig kellett találgatniuk, ugyanis 2006. február 17-én az akkori megyei rendőrfőkapitány, Házi István sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megvan az elkövető. Aki, mindenki megdöbbenésére, nem más volt, mint ifjabb Taczman Elek. Ahogy anno megírtuk, ráadásul beismerő vallomást tett, és a kettős gyilkosságot azzal indokolta, hogy „szabadulni akart az őt körülvevő szoros családi köteléktől. Ezt a megyei főkapitány úgy jellemezte, mint hogy a hirtelen haragú apa makarenkói módszerekkel nevelte a fiát.

A rendőröket az vezette a megoldás felé, hogy a nyomozás során a fiatalember alibijéről kiderült, hogy hamis. Azt az egyik barátja, P. Tamás biztosította neki, ám ellentmondásba keveredtek egymással. A rendőrök Jászberény külterületén megtalálták azokat a ruhadarabokat, amelyeket a gyanúsítottak a bűncselekmény elkövetésekor viseltek, illetve a gyilkossághoz használt tárgyak elszenesedett maradványait.

A gyilkosságot a következőképpen hajtották végre. Az ügyészség vádirata szerint – mint a lapok idézték – a fogathajtó erőszakos, autokrata ember volt, nem vett tudomást arról, hogy fia felnőtt, és a saját életét éli. Előírta neki még azt is, hogy mikor hová mehet és mikorra kell hazaérnie. Ha ifjabb Taczman Eleknek szórakozni akart, az apjától kellett zsebpénzt kérnie. A fiú és barátja számára Kristóf Attila 1991-ben megjelent Ölj helyettem című könyve adta a gyilkosság ötletét a helyszín átrendezését. A céljuk az anyagi függetlenedés volt.

Ifjabb Taczman Elek a jászberényi vasútállomáson találkozott P. Tamással. Autóval elmentek megnézni az apa híres lovait. Innen hozták el azt a pajszert, amellyel a fogathajtót agyonverték. A Taczman fiú vallomása szerint ő a baseballütőjével többször lesújtott alvó nevelőanyja fejére és tarkójára. P. Tamás pedig egy késsel mellkason és háton szúrta a szülőket. Ezt követően szétpakoltak a lakásban, hogy úgy tűnjön, betörtek a családhoz. Véres ruhájukat külterületen elégették, majd, hogy alibit szerezzenek, bulizni mentek.

Miután ifjabb Taczmant letartóztatták, hamarosan megtalálták a bűntársát, P. Tamást is. – A 17 éves fiút úgy vetették hazugságvizsgálat alá, hogy nem volt jelen a törvényes képviselője. Ha akkor én ott vagyok, azonnal kirántottam volna a poligráf zsinórját a falból – közölte Jován László.

P. Tamás a hazugságvizsgálaton megbukott, a helyi televízióban pedig azonnal nyilatkozott a megyei főkapitány bűnügyi helyettese, és beszámolt arról, hogy megvan a főkolompos tettestársa. – Ezt az interjút látta az akkor már letartóztatásban lévő ifjabb Taczman Elek, és terhelő vallomást tett P. Tamásra – idézte vissza az eseményeket Jován László. – Azt gondolta, hogy védencem elárulta őt.

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy P. Tamás azt beismerte, hogy jelen volt a kettős gyilkosságnál, de azt tagadta, hogy annak végrehajtásában részt vett volna. – Ezzel bűnpártolást követett el, amiért felfüggesztett börtönbüntetés járt volna neki, de a bíróság nem így látta, és 15 évet szabott ki rá.

– P. Tamás elmondta, hogy abban a helyzetben félt a barátjától. Megjegyzem, hogy ifjabb Taczman Elek vallomásán kívül semmi nem támasztotta alá, hogy védencem részt vett volna az emberölésben. – Minden arra mutatott, hogy egy elkövetős történetről volt szó – jegyezte meg Jován László.

Aki a bíróságon azzal érvelt, hogy az általa felkért igazságügyi nyomszakértő szerint a helyszínen csak egyféle cipőtől származó nyomtöredéket sikerült rögzíteni. A meggyilkolt házaspár franciaágya körül látható vérnyomok ugyanakkor arra utalnak, hogy valaki mintegy félkörben többször átrohant a franciaágy egyik oldaláról a másikra, majd vissza, s eközben hol az egyik, hol a másik áldozatot bántalmazta.

– Védencem mára szabadult a börtönből, és remélem, hogy rendbe jött az élete, mert egy konszolidált, intelligens, visszahúzódó, halk szavú, szimpatikus srácnak ismertem meg – tette hozzá Jován László. Ifjabb Taczman Eleknek a szabadulásra még várnia kell, mert őt 30 évre küldték a rácsok mögé.

Még több ITTHON…