2024. május 20. (hétfő) 12:07

Kétezer óbudai maradhat gáz nélkül a Római-parton

Miután eldőlt az árvízi védekezésre építendő védmű óbudai nyomvonala, a hullámtérben ingatlannal rendelkezők úgy érzik, a döntéshozók csorbították a magántulajdonhoz fűződő jogukat. Nemcsak, hogy nem védi meg őket a főváros az árvíztől, de még eddigi energiaforrásukat is elveszíthetik. – írta az index.hu.

„Annak nincsen alternatívája, hogy a Nánási-Királyok útja mostani fő védvonala mellett védekezzünk.” Ezt 2019 januárjában mondta Karácsony Gergely a választási kampányban. Karácsony nyilatkozata nem hagyott kétséget afelől, hogy ez a vita már főpolgármesterré választásával eldőlt, amit most a főpolgármesteri hivatal teljes egyetértésével be is jelentett:

Megszületett a döntés, a Római-part árvízvédelmi védművének nyomvonala a Nánási-Királyok útja mentén halad.

A Pók utca, Nánási út – Királyok útja, Pünkösdfürdő utca Duna-part által határolt mintegy 70 hektáros területen nagyjából 2000 ember lakhelye, akik életvitelszerűen élnek „üdülőkben”. A Fővárosi Önkormányzat szerint e terület annak ellenére hullámtér, hogy egyes részei beépítésre szánt üdülő övezetben vannak. Amint azt az Indexnek Bardóczi Sándor főtájépítész elmondta, a fővárosnak önkormányzatként csak lakóövezetek árvízi védelméről kell kötelezően gondoskodnia, ide nem is adnak ki lakóépületre építési engedélyt.

Kerpel-Fronius Gábor arról beszélt, hogy a nyomvonal eldöntése nem lakossági, hanem szakmai feladat.

Elsőrendű védvonaltól 10 méterre nem lehet a felszínen se fa, se járda, se út, se épület, a földfelszín alatt pedig semmilyen közmű.

Ez alól egyedi kivétellel engedély adható, de ekkora terület esetében a kivétel lenne a főszabály, ami nem lehetséges.

Az talán még a kisebbik baj, hogy a Budapest vízellátásának 40 százalékát biztosító 800 cm-es vízcső, mely a szentendrei-szigetcsúcsról szállítja a vizet épp ezen a nyomvonalon fut. Ennek áthelyezése a Szentendrei útra hosszú hónapokon át jelentős mértékben korlátozná a Dunakanyarba irányuló forgalmat. A hullámtérben lakók számára azonban nagyobb problémát jelent, és perek százait vetíti előre, hogy e 70 hektáros területen élők elvesztenék az egyik legfontosabb energiahordozóhoz való hozzáférésüket. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának a gázelosztó vezetékek biztonsági követelményeiről szóló rendelete világosan fogalmaz: gázelosztó vezeték nem helyezhető el árterületen. Ha a Nánási-Királyok útján épül meg a védmű,

A Duna felé eső területek mentetlen ártérnek minősülnek, a gázművek pedig az erre futó csövek megszüntetésével együtt levágja az ott élőket a hálózatról.

Még több AKTUÁLIS…