2024. február 22. (csütörtök) 15:35

Ki intézte K. Endre kegyelmét?

Egyelőre rejtély, hogy ki intézte el K. Endre kegyelmét; A telex és más portálok is bőszen nyomoztak ezügyben, de olyan szálat nem találtak, amely elvezetne a legfőbb kegyelemhez, vagyis indokolná, hogy Varga Judit és Novák Katalin vásárra vigye miatta a bőrét.Találgathatunk, hogy figyelmetlenek voltak, de több apparátuson átment a kegyelmi kérvény, s ők mind elnézték, hogy kinek ajánlanak kegyelmet? Vagy olyan nagy ember volt az ajánló, hogy csukott szemmel továbbították a kérvényt? Orbán mindenesetre mossa kezeit, s. ha esetleg tudott a dologról, akkor sem meri senki bemártani. Ám talán ez olyan piti ügy, hogy nem avatták be, nem mérték fel, mekkora bukta a homofób gyerekvédelmi törvény és a nagy családbarát kampányok árnyékában megkockáztatni ezt a húzást.

A telex szerint Novák Katalin által elnöki kegyelemben részesített K. Endre, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének családja fontos szerepet töltött be erdélyi faluja, Zabola életében. Az édesapjáról sportcsarnokot neveztek el, az édesanyja a szintén ott élő Mikes Katalin grófnő barátnője. K. Endre egyszer Buzánszky Jenőt is el tudta csábítani a községbe –írja a Hvg.hu.
K. Endre „85 éves, özvegy, nyugdíjas édesanyja Erdélyben él” – ennyi derült ki a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteséről a Magyar Nemzet Novák Katalin (és Varga Judit) döntését mentegető névtelen cikkéből.
A Hvg.hu szerint azonban nem egy egyszerű erdélyi családról van szó, nem akármilyen kapcsolatokkal.K. Endre a Kovászna megyei, többségében magyarlakta Zabola nevű községben született. Az édesapja tornatanár volt, aki megkapta a község díszoklevelét, és a Jóbarát című gyermekfolyóirat kitüntetését is. Édesanyja tanítónő volt az iskolában. K. Endre szintén itt kezdte pályafutását testnevelő tanárként.

K. Endre 1991 őszén ment el a településről, ezután a jelenlegi polgármester, Fejér Levente váltotta az iskolában. Utána ritkán járt haza, de Fejér Levente szerint „nagy köztiszteletnek örvendett” a településen, mikor a sportcsarnok 2009-es avatójára el tudta hívni Buzánszky Jenőt, az Aranycsapat legendás hátvédjét. Egy akkori riport szerint K. baráti viszonyban volt Buzánszkyval, és hozzá kötődik a Buzánszky Jenő nevét viselő sportkomplexum megalakítása is.
K. Endre édesapja 2013-ban halt meg, a következő évben az ő nevét kapta meg a sportcsarnok. Özvegye, K. Eugénia azóta is a településen él. K. Endre édesanyja több filmben is szerepelt Mikes Katalin grófnővel együtt, akivel a polgármester elmondása szerint jóban van.
A történelmi Mikes családnak Zabolán is van birtoka, és a család nevéhez kötődik a zabolai Újkastély épületének létrehozása is. Mikes Katalin kislányként hagyta el Zabolát, az 1960-as években Ausztriában élő rokonához vándorolt ki, de 1989-es forradalom után visszatért a zabolai birtokra férjével, Shuvendu Basu Roy Chowdhury de Ulpurral és két fiával.

A zabolai Mikes-kastély felújítására a határon túli magyar támogatásokat kezelő Bethlen Gábor Alap közel egymilliárd forintot juttatott a Roy-Chowdhury-Mikes Alapítványnak.

Mikes Katalin egyik fiához, Gregor Roy Chowdhury-Mikeshez ment feleségül Ugron Zsolna erdélyi író, műsorvezető, bár azóta állítólag különváltak. Ugron Zsolna sikerkönyvéhez, az Úrilányok Erdélyben című regényhez egyébként Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége írt recenziót még 2010-ben, és a könyvbemutató alkalmával azt is elmondta, maga is járt Zabolán korábban.
K. Endréről ebben a cikkben írtunk részletesen. Bár a kegyelmi döntés után sokan pedzegették, hogy fideszes kapcsolatainak köszönhette, hogy kijutott a börtönből, de a legerősebb fideszes szálnak az tűnik, hogy 2015-től Orbán Viktor testvérének birkózóegyesülete tartott edzéseket a bicskei gyermekotthonban. Arra utaló információkat viszont nem találtunk, hogy K. Endrének különösebb szerepe lett volna az együttműködésben, azon túl, hogy ő felügyelte az edzések lebonyolítását a gyermekotthonban.
Az igazgatóhelyettes többször feltűnt a felcsúti Puskás Akadémiánál is, de ez sem bizonyítja, hogy kiterjedt fideszes kapcsolatrendszere lett volna, a bicskei gyermekotthon ugyanis csak egy volt a Real Tanoda programban részt vevő intézmények közül.

Még több ITTHON…