2024. július 16. (kedd) 09:22

Legyen Dunakeszi megyei jogú város!

Elindul az önkormányzati választáson és Dunakeszi megyei jogú várossá nyilvánítását kezdeményezi a Megyei Jogú Városért Egyesület. A 2022-es népszámlálás adatai szerint Dunakeszinek már 44 ezer lakosa van, ezáltal Magyarország 20. legnagyobb városává vált, megelőzve Nagykanizsát, Hódmezővásárhelyt és Dunaújvárost is. Dunakeszi az elmúlt évtizedben a legnagyobb olyan magyar város lett, mely se nem megyeszékhely, se nem megyei jogú város. – adta közzé a Térségi tények portál Szabó Balázs, az egyesület ambíciózus polgármester-jelöltje közleményét.
(link)

Szabó Balázs jelenleg Újpest önkormányzatának független helyi képviselője, de 2017 óta Dunakeszi lakója. Az egyik legaktívabb képviselő, aki a helyi közélethez, valamint az újpesti lilák aktuális híreihez egyaránt kifejti véleményét szinte naponta, a legnagyobb közösségi portálon.
Közleményében leszögezi: A Megyei Jogú Városért Egyesület szerint elérkezett az ideje annak, hogy Dunakeszi hivatalosan is kezdeményezze megyei jogú várossá nyilvánítását, továbbá, hogy ezen törekvés végre megjelenjen a helyi közéletben és hogy ennek az ügynek képviselete is legyen a helyi önkormányzatban.
Hogy mennyire nem lehetetlen, amit Egyesületünk szeretne elérni, azt bizonyítja Baja és Esztergom példája, melyek 2022-ben sikeresen nyerték el a megyei jogú városi rangot. Példaként lebeg továbbá előttünk Pest vármegye egyetlen megyei jogú városa, Érd is, mely 2006-ban nyerte el ezt a címet.
A kezdeményezést szimpátiával fogadta Dunakeszi lakossága, melyet bizonyít, hogy Egyesületünk sikeresen vette az ajánlásgyűjtés akadályát: sikerült önerőből mind a tíz helyi választókörzetben jelölteket, ezáltal pedig listát és polgármesterjelöltet is állítanunk.
A Megyei Jogú Városért Egyesület pártoktól teljes mértékben független, alulról szerveződő, fiatalokból álló társaság, amelynek értékrendje a polgári önszerveződés eszményén, a teremtett környezet védelmén és a nemzeti alapú politizálás talaján áll.
Egyesületünk mindemellett egy harmadikutas, civil alternatívát is kíván nyújtani azoknak a Dunakeszin élő választópolgároknak, akik nem tudnak már jó szívvel szavazni sem a kormánypártra, sem a lejáratódott ellenzéki pártokra, sem pedig az álcivil szervezetek mögé bújt pártkatonákra, azonban egy közös, mindenki által támogatható ügyre annál inkább adnák a voksukat. Egyesületünk csak helyi politikával kíván foglalkozni – ígéri Szabó Balázs a település választópolgárainak.

Még több ITTHON…