2024. május 20. (hétfő) 12:14

Makronóm Intézet: a vállalkozások nem terveznek leépítéseket

A magyar munkaerőpiac továbbra is feszes, a cégek harmada bővítést tervez; elbocsátásokkal a vállalkozások döntően nem kalkulálnak, mert az értékes munkaerő visszaépítése nagyobb kihívás – derül ki a Makronóm Intézet legfrissebb, januári vállalati kutatásából, amelynek eredményéről hétfőn közleményben tájékoztatták az MTI-t.

Az intézet vezetői interjúk alapján készített felmérést, amelyben vizsgálta a hazai vállalkozások rövid, közép- és hosszú távra vonatkozó várakozásait a gazdasági helyzetre, a munkaerőpiaci kilátásokra, valamint a bérgazdálkodási tervekre vonatkozóan. A kutatásba bevont 100 cég többségében feldolgozóipari, 1-5 milliárd forint árbevétellel rendelkező kis- és középvállalat, jellemzően 21-50 foglalkoztatottal.
A közleményben ismertetik: a cégvezetők pozitívan nyilatkoztak vállalatuk kilátásairól. Emellett – külső okok miatt – a gazdasági környezet romlására számítanak az első negyedévben.
A vállalkozások rövid távú kilátásait a magas energiaárak, az infláció, valamint a megfelelő minőségű munkaerő megtalálása befolyásolta leginkább. Többségben voltak rövid távon (60 százalék) és középtávon (54 százalék) azok, akik kismértékű vagy jelentősebb romlásra számítanak a külső gazdasági körülményekben. 2024-re vonatkozóan már pozitívabbak a várakozások.
A közlemény kiemeli: a cégvezetők saját helyzetüket sokkal jobbnak látják, nagy többségük (70 százalék) kielégítőnek vagy bizakodásra okot adónak ítélte meg vállalkozása helyzetét a jelenlegi gazdasági környezetben.
A felmérés szerint a vállalkozások a munkaerő megtartására törekednek, tömeges elbocsátásokra nem kell számítani. Jellemző ugyanakkor, hogy a létszámbővítés és a létszámcsökkentés egyszerre van jelen a magyar gazdaságban. A létszámbővítés a szakképzett és felsőfokú végzettségű munkavállalókat, a leépítések elsősorban a betanított munkásokat érinthetik. A cégek több mint harmada tervez létszámbővítést a következő időszakban. Képzett munkaerőt keresnek, megtalálásuk gyakran hónapokat vesz igénybe.
A vállalkozások nyitottak munkavállalóik képzésére, de nem rendelkeznek kellő információval. A megkérdezett munkáltatók közel felének nincs tudomása az igénybe vehető képzési programokról – hívja fel a figyelmet a Makronóm Intézet.

Még több ITTHON…