2024. július 16. (kedd) 08:12

Megvan a reptér

Orbán régi álma volt, hogy a magyar állam megveszi a ferihegyi repteret, s bár az ország éppen csődben van, vagyis hatalmas adósságot halmozott fel, három hónap alatt elverte az idei büdzsét, de a miniszterelnök tántoríthatatlan volt. Igaz, egy francia céggel együtt vásároltak ki az eddigi tulajdonost, s a pletykák szerint ez még nem a végleges felállás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy újra magyar állami tulajdonban van a Budapest Airport Zrt. A közlemény szerint „a Budapest Airport Zrt. visszavásárlása a rendszerváltás utáni időszak legösszetettebb és legnagyobb értékű gazdasági tranzakciója. A tárgyalások a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és VINCI Airports részéről két körben zajlottak. Az üzletkötés ugyanis egy nemzetközi eladói körrel történt, amelyet az AviAlliance, a GIC és a CDPQ alkottak.” Azt írják, a tranzakció zárásához a repteret finanszírozó nemzetközi hitelezői körrel is megállapodást sikerült kötni.

A magyar állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot. A vételár 3,1 milliárd euró, a hitelezői konzorciummal történt sikeres megállapodással pedig a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitel került meghosszabbításra.

Még több ITTHON…