2024. május 18. (szombat) 22:15

MOK: a kormány durva támadást indított a kamara ellen

Kincses Gyula kamarai elnök hétfő délután sajtótájékoztatón reagált a Belügyminisztérium (BM) által beterjesztett, az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosítását célzó javaslatra. A javaslat a kamara jogait csökkentené azáltal, hogy eltörölnék a kötelező kamarai tagságot az egészségügyi dolgozók esetében, így akkor is dolgozhatnának, ha nem tagjai a szakmai kamarának. Aki ezt kihasználva kilép, annak az éves tagdíjnak fennmaradó részét vissza kell fizetnie a kamarának.

A BM azt közölte, a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog. A Magyar Orvosi Kamara ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket.

„A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan” – írta a BM a közleményben, tudatva: a törvényjavaslat célja a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetése, valamint a folyamatban lévő etikai eljárásoknak az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezése.

A MOK elnöke, Kincses Gyula szerint „valótlan indokokkal, hazugságokkal, nem valós információk alapján indított a kormány nagyon durva támadást a kamara ellen”. Hozzátette: a kormány „mondvacsinált” ürüggyel próbál egy önálló, az orvosokat képviselő kamarát csorbítani.

Kincses Gyula kiemelte: A MOK továbbra is azon dolgozik hogy képviselje a dolgozók érdekeit. A „nyomásgyakorlás”, amit meghirdettek, nem valami ellen szól, hanem hogy megvalósuljon egy működőképes alapellátás. A MOK elnöke közölte azt is, minden szóba jöhető jogorvoslati lehetőséget ki fognak használni, hitelrontásért pert fognak kezdeményezni a Belügyminisztériummal szemben. Jogászokkal, nemzetközi jogban is jártas kollégákkal végigveszik, milyen jogi lehetőségük van – mondta.

Álmos Péter, a kamara alelnöke azt mondta, a kormány „támadása” nem a kamara, hanem az orvosok ellen irányul. „Meg akarnak törni minket, azt akarják, hogy fogjuk be a szánkat.”
A kamarát nem érte váratlanul a kormány lépése. „Amikor az orvostársadalom úgy döntött, hogy nyomásgyakorlásba kezd, akkor azt mondtuk, hogy azon túl, hogy pénzt kérünk a szakdolgozóknak, kérünk valami olyat is, amit lehet, hogy még nehezebben érhetünk el: az orvostársadalom függetlenségét. Itt már megfogalmazódott, hogy a kamarát, ahogy a kommunisták, megpróbálják majd ellehetetleníteni a kötelező kamarai tagság megszüntetésével” – fogalmazott az alelnök.

A Magyar Orvosi Kamara vezetősége azt kéri az orvosoktól: jelezzék, hogy továbbra is a kamara tagjai akarnak maradni, csak így garantálható ugyanis, hogy a következő években is legyen érdekképviseletük.

Még több ITTHON…