2024. június 15. (szombat) 11:57

A német is spórol

Mogyorósi Géza

Nem osztom azok pesszimista nézetét, akik szerint karácsonykor fagyoskodni fogunk Európában. Ám az EU legnépesebb tagállamába – hivatalosan – már több, mint egy millió ukrán érkezett, miközben a 2022-re beharangozott 400 ezres új lakásépítési tervvel befuccsolt a berlini kormány.

A Vlagyimir Putyint jó két évtizede támogató oligarchák némelyike, Pjotr Aven és társai, vélhetően döbbenten figyelik a nyolc hónapja tartó ukrajnai orosz beavatkozást. A háború miatti aggodalom nem annyira a mindkét oldalon ezrével hulló/sebesülő áldozatoknak szól, hanem a szankciók miatti anyagi veszteségnek. Az októberben Berlinben vendégeskedett magyar kormányfő megkérdőjelezi, hogy valóban árt-e a Föld legnagyobb országának, ha Brüsszel korlátozza saját energiaellátását?

Szerte Európában koboztak el állami szervek – focipályányi – jachtokat orosz üzletemberektől. Hogy’ miért nem teszi ugyanezt a kijevi hatalom a milliárdos ukránok vagyonával, az számomra kérdéses. A Brüsszelbe, Berlinbe korábban bumerángként visszatérő „csokigyáros” Petro Porosenko kussol. Pedig az ex-elnök most mutathatná meg, hogy mekkora hazafi! Miközben Volodimir Zelenszkij fegyverért, pénzért könyörög, s druszája, a Kreml fura urának – vélt vagy valós – betegségéről terjeszt híreket, milliárdokat kap a békeszerető nyugattól. Az csak természetes, hogy a Moszkva terrorjával csatázó Dávid és Góliát küzdelmében, a kisebbiknek szurkol az Európai Unió, ahová már 6-8 millió ukrán érkezett, fokozva a gazdasági krízist és a lakáshiányt. A fűtési szezon beköszöntével már seregnyi német település jelezte, hogy a magas energiaár miatt szaunákat és színházakat zárnak be, s a háborús menekültek finanszírozása is egyre nehezebb. Üres laktanyába, kempingbe, szállodába el lehet helyezni a keletről érkezőket, ám ki fizeti majd a durva villanyszámlát?

Miközben Németországban jó egy milliósra becsülik az ukrajnai menekültek táborát, azt tapasztalom Berlinben, hogy egyes „vendégek” hirtelen elfelejtettek oroszul… Magyarán nem akarnak a megszállók nyelvén kommunikálni. Nemzeti érzelemből? Az érem másik oldala, hogy német ismerőseim kérdezgetik: mekkora a különbség a két szláv nyelv között? A pofonegyszerű, oké kicsit minimalizált válaszom így hangzik: Kijevben Volodimir, Moszkvában Vlagyimir az elnök. Emitt Lemberget Lvivnek, oroszul meg Lvovnak hívják, s ez vonatkozik a Harkiv/Harkov város névre is…

Értelmetlen, megnyerhetetlen, elhúzódó, véres (nyelv)testvér-háború ez Európában!