2024. május 18. (szombat) 15:54

A téli világbajnokság margójára

Mogyorósi Géza

Röviddel a novemberi/decemberi katari foci Vb küszöbén egyre többen bírálják a házigazdák sajtószabadságot és emberjogokat korlátozó elképzeléseit. Ettől függetlenül nem lustálkodnak a négyszeres világbajnok labdarúgók! Figyelemre méltó a németek menetelése az év végi, (FIFA World Cup Qatar 2022) nemzetközi show előtt!

Múlt novemberben Wolfsburgban ugyebár Deutschland-Lichtenstein labdázás (9:0) volt. A gólzáporral egyben a korábbi szövetségi kapitánytól, Jogi Löwtől is szépen elbúcsúztak a drukkerek és a játékosok. A hó közepén Örményország kontra NSZK nemzetközi visszavágó volt Jerevánban (1:4)! Hosszú szünetet követően 2022. március  26-án Izrael legfürgébb focistái csatáztak a német gólgyárosokkal. Majd Amszterdamban gurult a labda (1:1). A Holland Királyság kontra Németország meccsek mindig forró hangulatúak… ez igaz az Itália – NSZK találkozókra is. A Hansi Flick fiúk következő összecsapása június 4-én volt az olaszok ellen, 5:2-re nyertek! Egy héttel később pedig Budapesten rúgták a bőrt… (1:1). Hurrá! A visszavágón Lipcsében még győzni (0:1) is tudtunk. Szeptemberben Londonban 3:3 lett az angol-német összecsapás végeredménye. A Brexit óta már a foci sem a régi a szigetországban, ahol miniszterelnök(nők) jönnek, mennek.

De honnan indult az idén ötödik világbajnoki címről álmodozó német focisták sikerszériája?

A ’36-os berlini ötkarikás versenyek előjátékaként 1935-ben a „Nationalelf” közel másfél tucat alkalommal lépett pályára külföldi együttesekkel. Tizenháromszor győztek, csupán a spanyolok, a svédek és az angolok törtek borsot a horogkeresztes, karlengetős sportolók, drukkerek orra alá. A XI. nyári olimpia is jól indult Berlinben. A 9:0-ás diadal a luxemburgi labdarúgó válogatott ellen, mintha könnyelművé tette volna a tapasztalt birodalmi trénert. Több tartalékos játékos is magára ölthette a nemzeti trikót 86 esztendeje. Németország csapatát 0:2-re megalázták a norvég labdazsonglőrök. A főedzőt pedig kényszerszabadságra küldték. (Nerz akkor még megúszta a lágert, tíz évvel később már nem.)

A berlini Olympiastadion fiaskója után Nerz addigi asszisztense, Sepp Herberger lett 1936 őszétől a germán labdarúgó válogatott birodalmi trénere. (Majdan 1954-ben, Bernben ő vezette sikerre Puskásék aranycsapata ellen a svájci VB-n Deutschland stoplis brigádját.) S mi lett a kegyvesztett vezetőedző sorsa a második világháború küszöbén? 1938 májusáig még a srácok körül pepecselhetett a sportág szakhivatalának referenseként. Utána a Német Testkultúra Főiskoláján kapott professzori megbízást, majd direktora lett az oktatási intézménynek. A náci rezsim összeomlása után pár héttel a hazája foci válogatottját egy évtizeden át irányító, (70 nemzetközi rangadóra felkészítő, 42 alkalommal diadalmaskodó) 53 esztendős ex-trénert letartóztatták a Vörös Hadsereg egyenruhásai. A romos fővárosból, az attól északra fekvő, sachsenhauseni „Speziallager”-be deportálták 1946-ban. Otto Nerz szovjet fogságban hunyt el 1949-ben, röviddel azelőtt, hogy hivatalosan is megalakult az NSZK és az NDK.