2024. július 16. (kedd) 10:32

Az 50-es évek „csodái”

Mogyorósi Géza

Még nem érkeztek vissza az utolsó, második világháborús német hadifoglyok a Szovjetunióból megosztott hazájukba, amikor a magyar aranycsapat vereséget szenvedett a svájci foci vébé döntőjében. Az 50-es évek első felében történtek más „csodák” is!

Anno 1954-ben rehabitálták Kádár Jánost, akit még ’51 tavaszán tartóztattak le. Ahhoz képest, hogy a korábbi Rajk-perben maga is börtönbe, bitóra juttatott régi elvtársakat, jól megúszta. Az 1952 végén életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtott, 40 éves Kádár ’54 forró nyarán szabadult. Üröm, az örömben, hogy Puskásékat Bernben, nem éppen tiszta eszközökkel 3:2-re legyőzte a (nyugat)német labdarúgó válogatott. Szepesi György rádiókommentárja ma is szívet szorongató! A korábban verhetetlen magyar hősök, így „csak” ezüstérmesek lettek a vébén. Szép, fájó emlék a 2024-es párizsi olimpia küszöbén.

De volt akkoriban más „csoda” is. Hamburgban 1954 júliusában világra jött Angela Dorothea Kasner. Az NDK-ban felcseperedett kislány aztán első férje családnevével futott be tudományos, majd politikai pályát. Huszonhárom esztendeje lett Angela Merkel az egyik legnagyobb európai kereszténydemokrata párt, a CDU elnöke. E posztjáról 2018-ban távozott. S tavaly előtt ősszel volt tizenhat éve, hogy a megfontolt, egykori fizikust az NSZK legelső női kancellárjává választották. Merkel asszony már korábban bejelentette, hogy a 2021 szeptemberi Bundestag vokscsata után leteszi a lantot. Így is tett: utódja – a szintén hamburgi – Olaf Scholz lett az SPD színeiben.