2024. április 23. (kedd) 07:29

Berlin ismét a film fővárosa!

Mogyorósi Géza

Megkezdődött a Berlinale mozijegyeinek elővételi értékesítése. Az öreg kontinens egyik legrangosabb, A-kategóriás nemzetközi fesztiválja, a csütörtökön – kéttucat helyszínen – elrajtolt berlini mustra. A 74. Internationale Filmfestspiele alkotásai között úgy vélem számos produkció foglalkozik majd az ukrajnai testvérháborúval, s az aktuális közel-keleti vérontással. A következő show startjáig picurka időutazást ajánlok – nagy nevekkel!

Az örökifjú francia színésznő, Isabelle Huppert a teátrumot éppúgy meghódította az elmúlt félévszázadban, mint a mozi világát és a Berlinalét. Anno 1975-ben Mészáros Márta az Örökbefogadással nyerte meg a west-berlini mustra fődíját – első magyarként! Művészeink azóta számos újabb elismerést söpörtek be! A koronavírus-járvány miatt „csonkára” sikeredett bulik egyikén, a közelmúltban Nagy Dénes rendezésével {Természetes fény című bemutatkozó alkotásával} nyert ezüstöt. Kizlinger Lilla pedig a legjobb mellékszereplőnek járó, ugyanolyan medvét kapott, a Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott teljesítményéért.

2024. február 15. és 25. között „némileg” növeli a házigazda németek mackó sanszát, hogy a verseny-szekció harmada hagyományosa germán érdekeltségű, illetve koprodukció. Egy medve vadászatnak is megvannak a rókásan ravasz elemei. Abban viszont aligha van vita a mozibarátok, kritikusok és fesztivál szervezők között, hogy Isabelle Huppert megdolgozott az {életművéért tavaly odaítélt} aranyozott szobrocskáért! Miként Steven Spielberg idei hasonló díja is „jogos” volt! Korábban olyan legendás sztárok részesültek ebben a Spree-parti elismerésben, mint Gregory Peck, Sophia Loren, Alain Delon, és a most 90 esztendős Kim Novak. Valamint Catherine Deneuve, Shirley MacLaine, Jeanne Moreau és Robert De Niro! A harmadik évezred díjazottjai sem ismeretlen amatőrök! A kemény öklű Kirk Douglasszal nem találkoztam a Berlinale kavalkádjában, de az olasz standnál – jó húsz éve – két méterről gyönyörködhettem a szerényen kávézó Claudia Cardinaléban! Bőven szórta kegyeit a minap Hellen Mirren is, aki Európában és a tengerentúlon egyaránt népszerű – maci szobros – díva.