2024. június 15. (szombat) 12:31

Berlin sztárjai – Knautschke és Knut

Knut

Ha 2023 tavaszán, nyarán felkeresik Németország fővárosát, feltétlenül látogassanak el a világhírű berlini Zooba. A 35 hektáros zöld oázis egyik legendás „bébije” volt az éppen 80 éve született tömzsi vizilólegény, Knautschke. Noha maguk az emberek is nélkülöztek, nyögték a háború, majd a megszállás és az 1948/49-es szovjet blokád terheit, a bájos emlős napi – mintegy 70 kilónyi – táplálékát mindig „összevarázsolták”.
Később is voltak kedvencei a Spree-parti állatkertnek! Jól emlékszem, 2007 tavaszán mutatták be először a publikumnak a berlini Zoo fehérbundás csecsemőjét. Aki a jegyeladások révén több millió euróval gazdagította a fővárost és a 19. században megnyílt parkot. Ám a német állatvédők már akkor sürgették a jegesmedvék, s más ragadozók fogvatartásának, „pénzért mutogatásának” tilalmát. A koronavírus-járvány pedig a közelmúltban Európa más tájain is veszteségessé tette az átmenetileg bezárt Zookat!
Múltba pillantás! 2006 végén „mikulási meglepetésként”, a német fővárosban világrajött Knutot 2011 tavaszán az egész NSZK gyászolta. Külföldön is hatalmas rajongó tábora volt/van, s nem csupán a gyerekek körében. „Korábban nem diagnosztizált agykárosodás okozhatta a berlini Zoo sztárja halálát” – közölte anno az állatkert. A beszámoló szerint az alig négy esztendős jegesmedve boncolásakor derült ki, hogy valamennyi szerve egészséges volt, ám az agyában „jelentős elváltozásokat” találtak. Ezek okozhatták a maci váratlan pusztulását…
Már a berlini fal jó hat évtizeddel ezelőtti felhúzása előtt, s különösen azután felértékelődött a nyugati zóna Tiergarten kerületi vadasparkja és a hozzátartozó Aquarium. A hatalmass zöld oázis egyik háborús „bébije” volt az 1943-ban született tömzsi vizilólegény, Knautschke. Noha maguk a fővárosi emberek is nélkülöztek, majd nyögték az 1948/49-es szovjet blokád terheit, a bájos emlős napi – mintegy 70 kilónyi – táplálékát mindig „összevarázsolták” a gondozók és az állatkert látogatói. Az 1988 nyarán öröklétre szenderült Flusspferdnek napjainkban életnagyságú bronz szobra van a Zoo területén. E hetekben szívesen fotózkodnak ott az ukrajnai háború gyermek menekültjei!