2024. június 17. (hétfő) 23:16

Berliner Zoo jubileum

A Spreenél 16 év után először született gorilla bébi sajnos csak három napot élt. A majom mama Djambala márciusi tragédiája állatbarátok millióit szomorította el. Ám szolgálhatunk örömhírekkel is az idén 180 esztendős berlini Zooból. Hiszen vidáman ugrabugrálnak a minap világrajött alpaka, böhmzebra, vízidisznó és törpe flamingó kicsinek. A jubileum kapcsán érdemes a múltba pillantani! A porosz fővárossal szomszédos középkori, úri vadászerdő Nagy Frigyes idejében vált „polgári parkká”.

A nevében – Állatkert – az itt található, 1844-ben megnyílt Zoo-ra is utaló (több, mint ezer hektáros) terület zöme füves-fás zöldövezet. Berlin második világháborús ostromakor, majd az azt követő szovjet blokád és a tűzifa hiány révén siralmas állapotban volt Tiergarten. Keleti csücskénél épült meg 1961-ben a fal – a Brandenburgi kapu az NDK térfelére került. 2024 májusában sokféle virág tündököl, mókusok hancúroznak, s a legvagányabb holland, skandináv, amerikai és ausztráliai turisták már rövid nadrágban futnak, rollereznek, bicajoznak az 1936-os olimpia hazájában.

Két „tornaóra” között érdemes a legendás, kő elefánt kapus Zoo-t is felkeresni a romtemplom szomszédságában. Az is egy hatalmas park! A napjainkban Berlin „nyugati tüdejeként” elhíresült Tiergarten kerület gigantikus, tavasztól decemberig virágos, füves, fás liget. Át- meg átszelik a kutyabarátok, kocogók és bringások által is kedvelt, szobros sétányok. Sötétedés után nem javasolt e városrészben barangolni! De különösen napsütéses időben kár lenne kihagyni!