2024. május 18. (szombat) 16:14

Bono, Boris és a többiek / A Berlinale sztárjai

Amint arról már beszámoltam, csütörtöktől világsztárok lepték el Európa szívét. A seregnyi remek filmet és sorozatot jegyző Steven Spielberg decemberben 76 gyertyát fújhatott el születésnapi tortáján. Pótajándékképpen hamarosan „Honorary Golden Bear”-rel gazdagodik az amerikai alkotó gyűjteménye. A 2023-as Berlinalén rajta kívül olyan hírességekkel is összefuthatunk, mint az angliai börtönéből a közelmúltban szabadult Boris Becker, avagy a német fesztivál zsűrijének elnöknője, Kristen Stewart.

Addig is amíg február 26-án végetér a 73. Berlinale, lássuk mely’ színészek, rendezők, zenészek, sportolók teszik tiszteletüket a Spreenél? A 3,8 milliós metropoliszba dolgozni hívták meg Kristen Stewartot Kaliforniából. A kamera előtt és mögött egyaránt otthonosan mozgó 33 éves filmcsillag az EU egyik legrangosabb A-kategóriás mozi mustráján a nemzetközi zsűri munkáját irányítja e napokban. Tizenkilenc versenyfilm közül kell kiválasztaniuk a legjobbakat.

A hajdani teniszcsillag Becker mellett – a Marlene-Dietrich-Platzon – sokat fotozzák majd Anne Hathawayt, Peter Dinklaget, Anaïs Demoustiert is. Az autogram-vadászok már hegyezik cerkájukat, hiszen Berlinbe röppen John Malkovich, Sean Penn, Bono, Cate Blanchett, Franz Rogowski, Helen Mirren, Fan Bingbing, Willem Dafoe, Sandra Hüller, Paula Beer, Vicky Krieps, Sydney Sweeney, Felix Lobrecht is.

Szóval az Internationale Filmfestspiele ismét a német főváros kulturális ünnepe. Az idén is, mintegy 300 ezer nézőt csábító A-kategóriás mustrán jó négy évtizede adnak át Életmű-díjat. Addig is, amíg Steven Spielberg átveszi szobrocskáját, lássuk mely’ művészek részesültek eddig a „Goldener Ehrenbär” elismerésben!? A metropolisz nyugati felében az 50-es évek elején rajtolt nemzetközi bulin Életmű-díjat 1982 óta ítélnek oda egy-egy filmesnek. A Renée Sintenis szobrásznő alkotta mackó első példányát – a negyedszázada Beverly Hillsben elhunyt – amerikai mozicsillagnak, James Stewartnak ítélte a zsűri. A második aranyozott medve figurát színészi munkásságáért 1988-ban a brit Alec Guiness vehette át. A következő kitüntetett, az ukrán-román gyökerű, viszonylag fiatal Dustin Hoffman volt 1989-ben. A hollywoodi sztár a közelmúltban ünnepelte 85. születésnapját, s imádja a Spree-metropoliszt. A berlini falomlás utáni első fesztiválon (a többszörös Oscar-díjas) Oliver Stone gazdagodott egy csillogó állatkával. A sikeres amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer gyermekkora nyarait Franciaországban töltötte a nagyanyjánál. Így már fiatalon megismerkedhetett az európai mozik választékával, no meg a francia nyelvvel!

A Berlinale Életmű-díjának következő átadására 1993-ig kellett várni. Akkor két zseniális művészt, Billy Wildert és Gregory Pecket ünnepelte a zsűri és az újraegyesült metropolisz publikuma. Annyi férfi után, első nőként Sophia Loren kapott „Goldener Ehrenbär”-t, majd ’95-ben Alain Delon. A Jack Lemmon – Elia Kazan furcsa páros dupla, aranyozott brummogásnak örvendhetett 1996-ban. A 20. század végéről ugorjunk most a közelmúltba! 2022 februárjában, vagyis legutóbb Isabelle Huppert francia színésznőnek ítélték a rangos elismerést, amit a koronavírus-járvány miatt tavaly előtt ki sem osztottak. A 2020-as Berlinale „Goldener Ehrenbär”-je már réges-rég Helen Mirren angol „királynő” kincstárát gazdagítja – akad ott Golden-Globe és Oscar szobrocska is… Naná, hogy most is szívesen mozizgat Berlinben. Honfitársnője, Charlotte Rampling egy esztendővel korábban részesült e német filmdíjban. Willem Dafoe volt 2018-ban a Spree-city Életmű-díjasa. Az amerikai sztár kicsit haza is érkezik az öreg kontinensre, mert többek közt ír, skót, francia, sőt germán ősökkel büszlélkedhet.