2024. július 16. (kedd) 09:13

Brüsszel „Rózsácskája”

Mogyorósi Géza

Dr. Ursula von der Leyen {2019-ben a szavazatok többségét besöpörve} irányíthatja 2024-ig az Európai Bizottság munkáját. A hatodik iksz felett is csinos, sportos német politikusnő – a berlini védelmi tárca korábbi, kereszténydemokrata minisztere – kicsit haza is érkezett Brüsszelbe. Micsoda karrier!

Hiszen már az édesapja is dolgozott az EU elődjénél a belga fővárosban: leánya ott született. Első iskolás éveit is Brüsszelben tötötte Ursula, 1971-ig. A franciául és angolul egyaránt kitűnően beszélő – későbbi – orvosnő, ma is szorgalmáról híres. Szóval politikus családból startolt a férje révén nemesi címmel büszkélkedő dr. Ursula von der Leyen karrierje. Igaz fiatalon előbb a régészettel, majd a közgadaságtannal kacérkodott – a londoni diákéletbe is belekóstolva. A 80-as években orvostudományt tanult Hannoverben: egyszerre lett friss diplomás és feleség. Heiko von der Leyen professzor 1986-ban vezette oltárhoz Usulát, aki hét gyermekkel, köztük ikrekkel ajándékozta meg vállalkozóként is sikeres férjét.

Mielőtt a CDU színeiben a berlini nagypolitika színpadán is felbukkant a törékeny asszony, négy esztendőt az USA-ban töltött az egyre gyarapodó von der Leyen família. A professzor Kaliforniában kutatott, dolgozott, neje szült, s még fényesebbre csiszolta angol tudását. Amit 2005-től dr. Angela Merkel legelső, nagykoalíciós kormányában kamatoztathatott. Washingtontól Kabulig és Londontól Moszkváig beutazta (hivatalosan) a világot. Legutóbb, mint a német védelmi tárca irányítója. A „Rózsácskának” – németül: „Röschen“ – becézett, immáron hét gyermekes kereszténydemokrata miniszter hat éves tevékenysége a Bundeswehr „parancsnokaként” gyakorta került a kritikák kereszttüzébe. Ki a német hadsereg személyi és
technikai állományának gyengítésével vádolta meg Ursula von der Leyent, ki a külsős „tanácsadók” sok tíz millió eurós honoráriumát firtatta. Nincsen Rózsi tövis nélkül… Ezért is érte váratlanul az EU-ban a képviselőket, hogy a fejük felett a csúcsjelőltek helyett „váratlanul” (az anno 61. születésnapját ünneplő) Brüsszelben alig ismert asszony személyében egyeztek meg a kormány- és államfők.

Strassburgot – azokban a forró nyári napokban nevezhettük volna Stresszburgnak is! Szűk két hetes kampányolással sikerült meghódítania Ursulának az EU-t. Így szerény voksdiadalt aratva 2019. november 1.-től lehet mintegy 30 ezer munkatárs (és közel 500 millió polgár) főnöke „Rózsácska”. Az Európai Bizottság első női vezetőjére kemény kihívások vártak. A Brexittől az ukrán-orosz háborúig hosszú a lista!