2024. július 22. (hétfő) 09:57

Expo sztori

Mogyorósi Géza

Ki emlékszik már arra, hogy a múlt század végén Bécs és Budapest közösen tervezett Világkiállítást tartani? Az Expo ’95 álom maradt. Az osztrákok jó három évtizede népszavazáson mondtak nemet a költséges showra, nekünk magyaroknak meg pénzünk nem volt elég. Idén Buenos Aires várja giga kiállítással a Föld lakóit!

A 2021. október 1. és 2022. március 31. között az Egyesült Arab Emirátusokban megtartott legutóbbi Expón 192 állam, köztük hazánk képviseltette magát. A nemzetközi rendezvényen kiemelt szerepet kapott „Hungary” gasztronómiája. A Dubaji Világkiállításon a pazar magyar pavilonban mind az étterem, mind a bisztró különleges, újragondolt fogásokkal, italokkal várta a látogatókat. A múlt tavasszal befejeződött showt 24 millió ember tekintette meg. A következő Expo házigazdája az argentín főváros – 2023 első felében.

Visszapillantás! A legelső világkiállítást még a 19. században rendezték meg Angliában. Az 1851-es „Great Exhibition”-t anno 6 millióan látták Londonban. Köztük az uralkodói pár. Viktória királynő férje, a fiatalon elhunyt Albert szász-coburg-gothai herceg maga is lelkes támogatója volt a nemzetközi show ügyének – röviddel a véres európai forradalmak, szabadságharcok befejeződésével. {A koronavírus-járvány leblokkolta 2020/21/22 turizmusát, így napjainkban is sokan gondolnak visssza nosztalgiával a 19. század derekára. Midőn az idegenforgalom hőskorszakában – jóval az újkori olimpiák startja előtt! – különleges vonzerejük volt a világkiállításoknak.} A szervezők hamar rájöttek, hogy a „Föld csodáinak” egy helyütt, hosszabb időn keresztül való bemutatása mágnesként vonzza a kíváncsi tömegeket. Az első Expót 172 esztendeje tartották a Temzénél. Az angliai világkiállítást követően New Yorktól Bécsig számos nagyváros adott otthont ilyen nemzetközi seregszemlének. A hosszú távú üzleti befektetésnek is kiváló, 20. századi világkiállításokat összesen mintegy 430 millió ember kereste fel.

Érdekes, hogy míg „csonka” hazánkhoz hasonlóan, bő másfélszáz állam még sohasem adott otthont Expónak, addig néhány ország többször is a külhoni figyelem középpontjába került. A harmad magyarországnyi területen fekvő – korábbi gyarmattartó – Belga Királyság a bajnok. Belgium négy ízben látta vendégül a világot: háromszor a fővárosban, Brüsszelben, 1913-ban pedig Gentben. A nagy szomszéd, Franciaország csak kétszer, míg az USA három alkalommal volt világkiállítás házigazdája. A közelmúlt második leglátogatottabb showját (51 milliós nézőszámmal) Kanada produkálta 1967-ben, Montrealban. Az EU-ba 1986-ban felvett Spanyolország ’92-ben, a szomszédos Portugália pedig ’98-ban rendezett sikeres Expót. Az idegenforgalmon kívül szinte a gazdaság valamennyi ágazatára jótékonyan ható világkiállítások sorában az egyik legkudarcosabb a hannoveri lett. 2000-ben a germán „Weltausstellung”-ot a beharangozott 40 millió bel- és külföldi vendég helyett csupán 18 millióan keresték fel. Ám az újraegyesítése egy évtizedes jubileumát ünnepelő Németország imázsának mindenképpen jót tett a maratoni show. Irigykedjünk?
A 2010-es sanghaji világkiállítás rekordszámú látogatót csábított: 73 millió embert! A Föld legnépesebb állama után a következő Expót a Kínához közeli Dél-Korea (Yeosu) rendezhette meg, alig 8 millió vendéggel. S mi volt a helyzet az észak-itáliai Milánóban? A 2015-ös házigazda olaszokat rengeteg kritika érte a szervezett bűnözés, valamint a korrupció fellángolása miatt az előkészületek során. De a bolygónk élelmiszer és energia ellátására fókuszáló lombardiai show témaválasztása kétségtelenül igen időszerű volt. Ráadásul 21 millióan váltottak jegyet! Állítólag… Ki emlékszik már arra, hogy hat esztendeje Kazahsztán volt a buli házigazdája. Az astanai mustrán ismét a „jövő takarékos energia gazdálkodása” volt a mottó. Az aktuális orosz-ukrán háború és a télre beharangozott energiaválság kapcsán érdemes megjegyezni, hogy fontos témát tűztek zászlajukra. Mégis csupán 4 millió polgárt csábított a három hónapos, kurta kazah seregszemle. A 2020-ról tavaly előtt őszre áttolt Dubai Expo jövedelmezőbb volt az Egyesült Arab Emirátus második legnépesebb metropoliszában! A következő Világkiállítást Latin-Amerikában rendezik meg. E napokban tárta szélesre a kapuit Buenos Airesben. A tudományra, az innovációra, a művészetre és az emberi kreativításra fókuszáló argentin shown több, mint száz állam képviselteti magát!