2024. február 22. (csütörtök) 15:14

Februári rossz kedv

Mogyorósi Géza

A (leárazott), kilónként 1 €urós banán és a 19 Centes zsömle fogy, de ruházatra, új autóra, utazásra kevesebbet költenek a németek. A karácsony előtti pár hetet leszámítva, tavaly tavasz óta 4,3 százalékkal esett vissza a legnépesebb EU tagállam konzumálási kedve. A 2023-ban 700 ezer fővel gyarapodott NSZK-ban mind magasabb a külföldiek aránya, s noha a halálozási kvóta meghaladja a születések számát, súlyos lakáshiány van Európa szívében. Meg rendszeres vasutas sztrájkok és tömeges paraszt demonstrációk… Ezek azt tükrözik, hogy az Európai Unió hajdani „motorjának” tartott Németországban egyre gyengébb a kormányzó hármas koalíció támogatottsága.

Ha most, 2024 elején lennének szövetségi választások, akkor Olaf Scholz kancellár szociáldemokratái (SPD) csupán a voksok 16 százalékát söpörnék be. A Zöldek 14 százalékon állnak, míg a liberálisok (FDP) a szavazatok 4 százalékára számíthatnának csak. Az ellenzéki oldalon a keresztény-konzervatív CDU/CSU (30 %) a sztár. A tőlük jobbra elhelyezkedő, szélsőséges eszméket is hírdető, Németországnak Alternatívát (AfD) kínáló „fiatal” párt átlag 19 százalékos támogatottsága, a volt NDK tájain (37 %) sokkal magasabb. A Balosok (Linke), akárcsak a szabaddemokraták kiesnének a Bundestagból – nem érve el az 5 százalékos voks küszöböt!

A szocdem berlini kormányfő, a 65 éves Scholz – a 2021 végén nyugdíjba vonult Angela Merkel (CDU) korábbi pénzügyminisztere – tétovasága aggasztó, semmitmondása fáj. A zuhanó támogatottságú Zöldek és az FDP pedig számos témában gyökeresen ellentétes nézeteket vallanak. A gazdasági tárca a környezetvédők kezében van, míg a „kassza kulcsa” a liberálisoknál. A két alkancellár gyakori kötélhúzása már fárasztó. Sőt riasztó! Ráadásul az elmúlt évek rekord inflációjáról közölt statisztikákat is gyanakvással/spórolással fogadják a német adófizetők. Hiszen az energia, üzemanyag, tömegközlekedés, szállítmányozás, lakhatás költségei éppúgy megugrottak, mint a korábban viszonylag stabil élelmiszer árak. A tej- és hústermékek például most 30-50 százalékkal kerülnek többe, mint a 2021-es kormányváltás előtt!