2024. június 17. (hétfő) 22:42

Germán urnacsaták

Mogyorósi Géza

Az EU legnépesebb tagállamában is plakáterdő jelzi, hogy közeledik az európai parlamenti választások időpontja. Június második hétvégéjén az NSZK tizenhat régiójában, több tízmillió polgár járul majd az urnákhoz. A nyár elmúltával aztán három tartományban újra voksolnak az emberek. Konkrétan a volt NDK tájain: Szászországban, Türingiában és – a Berlint körülölelő – Brandenburgban. A pesszimista előrejelzések a Németországnak (szélsőjobbos) „alternatívát” kínáló AfD 20-30 százalékos diadalát sejtetik. A klasszikus, 20. századi pártok népszerűsége csökkenőben van.

Az Olaf Scholz vezette szövetségi kormány-trióban a leggyengébb láncszemet a szabaddemokraták (FDP) jelentik. Igen ám, de náluk a kassza kulcsa. Magyarán a pénzügyminiszter-alkancellár úgy dönt milliárdokról, hogy e hetekben leverné az 5 százalékos „lécet”, s be sem jutna a Spree-parti Bundestagba. A gazdasági tárcáért felelős Zöldek szénája jobban áll, mint a liberálisoké. De a hajdani pacifistából harcos, türelmetlen „felnőttekké” érett környezetvédők 2021 decemberi hatalomba kerülése óta lejtmenetben van a germán ipar, és általában a „Wirtschaft”. S erről nem csupán a covid-járvány tehet.

Angela Merkel (CDU) szocdem utódja, Scholz (SPD) kancellár a szertehúzó FDP – Grünen politikusok/szavazók között lavírozik. Ez gyakran nem csak külhonban okoz gondot, mint például az orosz-ukrán háború kapcsán, hanem belföldön is. Elég az energiahordozók, élelmiszerek megdrágulására gondolni, avagy a sorozatos/traktoros gazda tüntetésekre emlékeztetni. Jó, hogy június derekán rajtol a németországi labdarúgó Eb. Két voksviadal között lazíthatnak a németek. Ám a politikusok már készülődnek a 2025 őszi szövetségi parlamenti választásokra: az ellenzék jogos vágya, hogy új és másmilyen koalíció alakuljon majd Közép-Európa legnépesebb – 4 milliós – fővárosában, Berlinben!