2024. július 22. (hétfő) 09:56

Házy Erzsébet emléke

Házy Erzsébet

A majdani tehetséges díva Pozsonyban, 1929-ben látta meg a napvilágot. Családjával a háború küszöbén költöztek át a magyar fővárosba, ahol a Mária Terézia Gimnáziumban és a Nemzeti Zenede zongora szakán folytatott tanulmányokat. A szoprán karrierjét a Magyar Rádió énekkarában kezdő művésznő 22 esztendősen, Giuseppe Verdi Rigolettójának apródjaként a budapesti Állami Operaház közönségét is meghódította.

A röviddel 53. születésnapja után (daganatos betegségban) tragikusan fiatalon, négy évtizede – 1982 novemberében – elhunyt tehetséges, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, Kiváló Művész Újpest híres lakója volt. Pár esztendeje egy sétány viseli Házy Erzsébet nevét a IV. kerületben.
A népszerű lírai és drámai darabokban egyaránt sikeres operaénekesnő, többek közt Csajkovszkij Anyeginjában (Tatjána), Kacsóh János vitézében (Iluska), Puccini Manon Lescautjában (Manon), a Pillangókisasszonyban (Cso-cso-szán) felejthetetlen alakítást nyújtott.
Szerepeit még hosszan lehetne sorolni, hiszen az Erkel Színházban is ünnepelt sztár volt. Az 50-es évek második felétől a filmvásznat is meghódította a modern szépségű operacsillag. A Gábor diákban még „csupán” énekhang volt Házy, de az 1957-ben bemutatott Gerolsteini kalandban és az ’59-es Felfelé a lejtőn-ben már láthatják is a mozibarátok. Aztán jött az Alázatosan jelentem (1960), az Éjszakai repülés (1963) és a Férjhez menni tilos! (1964).

Rejtő Jenő nagy sikerű kalandregényének filmváltozata igazi komédia volt. A forgatókönyvet Kellér Dezső írta. A Zsurzs Éva rendezte ’64-es vígjáték főbb szerepeiben Benkő Gyula, Psota Irén és Darvas Iván bukkant fel Erzsébet oldalán. S noha Férjhez menni tilos! volt a fekete-fehér, másfélórás celuloid produkció címe, cikkünk hősnője fittyet hányt a „szocialista morál” száraz szabályaira. Makacsul csak művészekkel házasodott! Első párját, Gál Gábort, a Honvéd együttes szólistáját második férje Ilosfalvy Róbert követte, akivel egyebek mellett több tucatszor lépett színpadra a legendás Puccini operában, a Manon Lescautban. Tolnay Klári korábbi társa, Darvas Iván színész lett Házy harmadik férje. Földi pályafutása végső szakaszában az ünnepelt díva komoly szembetegséggel, énektechnikai- és memóriazavarokkal viaskodott: negyedik és egyben utolsó férje Ötvös Csaba bariton operaénekes volt. A 94 esztendeje született Házy Erzsébet {1929-1982} felejthetetlen szopránját, játéktudását seregnyi hanglemez és filmfelvétel őrzi. A rákban elhunyt sztárt Budán a Farkasréti sírkertben búcsúztatták.