2024. május 18. (szombat) 21:00

Hideg, háború

Mogyorósi Géza

Az EU legnépesebb tagállamába – hivatalosan – februárig már több, mint egy millió ukrán érkezett, ám a tavalyra beharangozott 400 ezres új lakásépítési tervvel befuccsolt a berlini kormány. S 2023-ban sem lesz megvalósítható a kvóta, miközben a menekültek elszállásolása is egyre nagyobb gond.

A Vlagyimir Putyint jó két évtizede támogató oligarchák némelyike, Pjotr Aven és társai, vélhetően döbbenten figyelik az egy esztendeje tartó ukrajnai orosz beavatkozást. A háború miatti aggodalom nem annyira a mindkét oldalon tízezrével hulló/sebesülő áldozatoknak szól, hanem a szankciók miatti anyagi veszteségnek. Az októberben Berlinben vendégeskedett magyar kormányfő megkérdőjelezi, hogy valóban árt-e a Föld legnagyobb országának, ha Brüsszel korlátozza saját energiaellátását? Nos március közeledtével úgy tűnik, hogy Orbán Viktorhoz hasonlóan már mind több nyugati szakértő is öngólnak tartja az EU-s intézkedések zömét. A német rádióban hallom, hogy tavaly 28 százalékkal növekedtek a harcias Oroszország energiabevételei. Így van miből folytatnia szomszédságunkban a vérontást.

Szerte Európában koboztak el állami szervek – focipályányi – jachtokat orosz üzletemberektől. Hogy’ miért nem teszi ugyanezt a kijevi hatalom a (részben korrupt) milliárdos ukránok vagyonával, az számomra kérdéses? A Brüsszelbe, Berlinbe korábban bumerángként visszatérő „csokigyáros” Petro Porosenko kussol. Pedig a szép hajú ex-elnök most mutathatná meg, hogy mekkora hazafi! Miközben Volodimir Zelenszkij fegyverért, pénzért könyörög, s druszája, a Kreml fura urának – vélt vagy valós – betegségéről terjeszt híreket, milliárdokat kap a békeszerető nyugattól. Az csak természetes, hogy a Moszkva terrorjával csatázó Dávid és Góliát kűzdelmében, a kisebbiknek szurkol az Európai Unió, ahová már 7-8 millió ukrán érkezett, fokozva a gazdasági krízist és a lakáshiányt. Az infláció szárnyal: németországi dolgozószobámban 15 fok van így február vége felé. Félig üres hűtőszekrényem kikapcsolva: forró teából és levesből többet kortyolok, mint korábbi teleimen. Ismerőseim is ott spórolnak, ahol tudnak. Van, aki a dohányzással hagyott fel, más a síeléssel, külhoni utazgatással.

De én optimista vagyok! Ha Berlinben élő ukrán haverom Igor, nem is tudja megtippelni, hogy mikor ér véget hazájában a háború, nem lehet már messze a tavasz. Zajlik a 73. Berlinale. Február 26-ig 300 ezer nézőt várnak a Spree-parti mozikba a Nemzetközi Filmfesztivál szervezői. Steven Spielberg személyében egy tuti aranymackó (életmű) díjas sztárunk már van. Az amerikai művész, aki decemberben 76 gyertyát fújhatott el születésnapi tortáján, „pótajándékképpen” e héten „Honorary Golden Bear”-rel gazdagodik. A rendező, mint producer és forgatókönyvíró is igen szorgalmas volt az elmúlt fél évszázadban – öröm lesz megint találkozni vele Európa szívében!