2024. május 18. (szombat) 15:07

Kék Duna keringő

Mogyorósi Géza

Az elmúlt évtizedekben alaposan megnőtt a „háztól házig” folyami hajózás híveinek tábora. Ám a koronavírus-járvány a rohamosan fejlődő idegenforgalmi ágazat bevételeit is megtépázta. Optimista előrejelzések szerint 2023 tavaszán, nyarán, új lendületet kaphat ez a fajta speciális turizmus. Például a Dunán: irány Budapest!

A Bécs-Pozsony-Esztergom-Budapest retúr kirándulást a kezdőknek ajánlja a német Stern Tours utazási iroda munkatársnője. Az öt napos hajós üdülés fénypontja a magyar főváros, ahová naplementekor a legelegánsabb megérkezni. A konyhafőnökök persze jobban örvendenek a délelőtti kikötésnek a pesti parton, mert akkor a friss, minőségi árú {rapid} beszerzésére ott a legendás Vásárcsarnok. {A paprika fűzérek, kolbász hegyek remek fotómotívumok és a „Langosch’ is ízletes!} A „Duna ékkövének” nevezett metropolisz ilyenkor pár óra alatt gyalogosan, avagy idegenvezetős busszal felfedezhető. Az Ausztriában rajtoló-végződő túrák kajüttől függően, személyenként már 300-500 ezer forintból megúszhatók. Ám a vízre néző kabinok ára ennek duplája is lehet. Természetesen teljes ellátással. „A borravalón nem illik spórolni” – figyelmeztet berlini beszélgető partnerem, aki azt is megjegyzi, hogy a dunai matrózok, szobalányok, pincérek, szakácsok között magyar is szépszámmal akad. „Jó a hírük!” De találkoztunk már olyan holland kapitánnyal is, aki egy-egy estén, slágereket adott elő angolul. Profi módon!

A merészebb, pénzesebb külföldiek már a bajorországi Passauban felmennek a fedélzetre, hét nap alatt megjárva oda-vissza a német város és a magyar metropolisz közötti 1.160 kilométeres távot. Egy tucat zsilip és fantasztikus közép-európai táj kényezteti a komfortos – nem kapkodó – idegenforgalom szerelmeseit. Már Erzsébet királyné is szeretett Magyarországra hajóval megérkezni. A budai várra tán rá sem ismerne… Sisi 1898-as halála óta persze sokat fejlődött a turizmus. Bőven van „friss” látványosság – elég a Parlamentre, a csodálatos Duna hídakra, szállodákra, bevásárló utcákra (pl. Váci u. Pest szívében) emlékeztetni! Talán nincs is kedveltebb fénykép motívum hazánkban, mint az esti, kivilágított, felújított Lánchíd ott, ahol a legkarcsúbb a hömpölygő fővárosi folyamszakasz.

A kalandvágyó turisták a Duna-Deltáig is elhajókáznak a következő hetekben, hónapokban. A Németország és a román tengerpart közötti kiruccanásra úgy másfél millió forintot illik összespórolni. Aki a partra szállva shopingolni akar Pozsonyban, Pesten, netán Kalocsán, Mohácson, avagy Belgrádban, s tovább a Balkánon, az jobbára euróval is költekezhet. Pláne, hogy javarészt uniós régióban közlekedik (szezontól/vízmagasságtól/járványtól függően) a mintegy 60-80 (több társasághoz tartozó), kénylemes folyami jármű. A fedélzeten bár, étterem, s általában zongora és rengeteg más hangszer is van: így felcsendülhet Johann Strauss 157 esztendeje komponált valcerja, {An der schönen blauen Donau} a Kék Duna keringő!