2024. június 17. (hétfő) 21:08

Magyar Péter szupersztár

Dalia László

Rajongók követik mindenhová az üstökösként feltűnt Magyar Pétert, legutóbb a felcsúti vasúton integetett, vagyis Orbán hazájában is népes tábor kísérte. Illyés Gyulától tudjuk, hogy „Nem az a kérdés öcsém, honnan jössz, hanem hogy hová mész”. Lehet, hogy nem pontosan idéztem, de ez a gondolat óhatatlanul ott motoszkál sok ember fejében. A követői viszont épp olyan rajongók, mint Bruce Springsteen, Taylor Swift vagy éppen a U2 hívei. És hiába mondja néhány elemző, hogy Magyar rendszeresen megváltoztatja, amit mond, a fanokat ez nem érdekli, ők épp olyan fanatikusok, mint a Fidesz mögött álló másfél millió ember, akik már azt is elfelejtették, hogy milyen élet lenne az unión kívül, vagy hogy évekkel ezelőtt még utálták az oroszokat, és soha többé nem akartak az orosz birodalom közelében lenni. Régen kiröhögtük a dekadens Nyugatról szóló tirádákat, most meg mantraként mondják Orbán után és valamiféle türk világ után sóhajtoznak. És Kínának is elnézik az embertelen rendszerét, mert éppen most közelebb nem találunk szövetségest, barátot meg pláne.

Magyar Péter imponálóan tör előre, akár egy hadsereg, naponta 4-5 gyűlést levezényel egyedül, vagyis reggeltől estig kampányol. Mondta is az egyik elemző, hogy ő ilyet még egyetlen ellenzéki vezetőtől sem látott. És tényleg, Magyar a semmiből jött, de mintha mindig erre a szerepre készült volna, karizmája szorgalommal igen sikeres duettet alkot. Hogy aztán ez mennyi szavazatot hoz, az majd június 9-én kiderül, bár ez még csak egy előjáték, egy csata, a háború két év múlva lesz. És ezt ő is tudja, nem véletlenül vonta vissza a megyei listákat vagy már fel sem állította.Ugyanakkor a vitáktól tart egy kicsit, hiszen az ellenfelei sokkal felkészültebbek, sokkal rutinosabbak. Eddig is voltak meggondolatlan kijelentései, amelyeken utóbb módosított. És volt buta megjegyzése, például amikor a Momentumot azzal vádolta, hogy bűnben született, mert megakadályozott egy nemzeti ügyet, az olimpiát. Valaki megmondhatná neki, hogy Magyarország így is csődben van, az olimpia megrendezésével Görögország sorsa várna ránk, bár kétségtelen, egy-két orbánista oligarcha tovább gazdagodott volna.

Kiváncsi leszek, hogy meddig próbálja meg bedarálni az ellenzéket, mert kezdő taktikának nem volt rossz, hogy onnan is szalámizzon, de végül ő is ahhoz az oldalhoz tartozik. Koalíciót csak velük tudna kötni, ha túléli a következő két évet. Ha naponta kétszer megköpködi Dobrev Klárát, a kormány akkori is felteszi a gyurcsányista plakátra. Egyelőre egyébként azt sem tudjuk, kik alkotják a csapatát, bár a rogáni gépezet már dolgozik a projekten, s ha őt nem sikerül, akkor megpróbálják majd az embereit levadászni. Őt egyelőre nem fogja a golyó, és nem azért, amit Dobrev mond, hogy ő is jobb oldalról jött, mint Márki-Zay. Kétségtelen, hogy a NER-akolból érkezett, de mennyire másként mutat fehér ingben, nyakkendőben és mennyivel agilisabb, fiatalosabb, mint a vásárhelyi polgármester, vagy a kiöregedett Orbán, Kövér, Deutsch, akik az új generációkat már képtelenek megszólítani, s ezért hosszú távon tuti vesztésre állnak. Ám még korántsem biztos, hogy két év múlva Magyar lesz a befutó. Szuflával biztos bírja, de fejben is elég erős-e?