2024. június 15. (szombat) 12:53

Mondjátok meg Orbánnak!

Dalia László

Az államszocializmus nem működik. Bukott is akkorát a Szovjetunió és a társult országok, mert hiszen Reagan reggeltől estig csillagháborúzhatott volna, ha a szovjet gazdasági modell életképes. Mellesleg a magyar modell volt messze a legjobb a szocialista táborban, de az is csak életképesebbnek bizonyult, egyébként toldozott-foltozott rendszert alkottak a magyar közgazdászok, akiknek megvolt kötve a kezük.

S mindezek után ma Magyarországon, 34 évvel a rendszerváltás után egyre mélyebbre süllyed a 13 éve regnáló kormány az államszocializmus mocsarába. Megbukott itt már az oktatási intézményhálózattól az állami kukaholdingon minden centrális erőtér, de kit érdekel. A legújabb agyszüleményük, hogy államosítsák a szakrendelőket, vagyis jól működő rendszert is valami hivatalból irányítanának, mellesleg nincs egészségügyi minisztérium, a rendőrminiszter vezeti erővel a keze-kusza rendszert.

A kormány végül is logikus úton jár, hiszen mindent a kezében akar tartani, tehát mindent beolvaszt, s nem érdekli, hogy ez így nem működik, s egyszer össze fog omlani. Tudom, hogy Orbán emberei félnek, nem mernek egy rossz szót sem szólni, mert akinek volt véleménye, már rég nincs a közelben, de azért valaki mondhatna egyszer egy mondatot arról, hogy az államszocializmus nem működik. A vezér ugyanis már rég nem mérlegel, ő csak a hatalmára vigyáz, s a józan logikát már rég mellőzi. Igaz, hogy a saját rendszere fogja majd maga alá temetni, de az a baj, hogy az országot is visszaveti, hiszen hosszú években telik majd, míg visszarendeződnek a dolgok, az önkormányzatok és a többiek visszakapják, amit sosem szabadott volna elvenni tőlük.