2024. június 17. (hétfő) 22:34

Össztűzre számíthat Magyar Péter

Dalia László

Annyiban feltétlenül igaza van Magyar Péternek, hogy „A jövő elkezdődött”. Persze, sok minden másban is, hiszen aki 3 hónap alatt tönkre zúzza az ellenzéket és szorosan tapad a Fideszre, az tud egy-két dolgot. Hogy aztán ez mire elég, az majd kiderül két év múlva vagy talán előbb is. Orbán ugyan kettős győzelmet hirdetett, de a mögötte álló pártkatonák, élükön Rogán Antallal, nagyon savanyú képet vágtak, hiszen a párt történetében ez eddig a leggyengébb EP szereplés, vesztettek két mandátumot és az első letolást alighanem már a sajtótájékoztató előtt megkapták. Magyar tőlük is rabolt és most még nem tudhatjuk, vidéken mennyit vitt volna el, ha állít megyei listát. Igazán persze az ellenzéket szalámizta le, az LMP és a Momentum nem is küldhet képviselőt Brüsszelbe és a DK vezette közösség is csak kettőt. Gyurcsány nem tűnt túl elkeseredettnek a sajtótájékoztatón, nem is gyakorolt önkritikát. Igaz, nem is szokott, ezt eltanulta Orbántól. Ám most már tényleg el kéne gondolkodnia azon, hogy érdemes-e folytatnia ezt a reménytelen futamot vagy hátra lépni hármat, s hagyni, hogy jöjjenek mások. A baloldal ugyanis véglegesen meggyengült, holott nem lettek kevesebben, csak átsétáltak a Tisza párthoz, amelyiknek pedig nem sok köze van a baloldalhoz. Ám a reménytelenség ilyen lépéseket szül.

Ki tudja, mi lesz a Momentummal és az LMP-vel, amelyek nullával zárták ezt a szavazást, vagyis nagyon rosszul taktikáztak. Vitézy indítása ajó ötlet lett volna a Fidesztől, az LMP viszont dupla vagy semmit játszott és vesztett.Ungár Péter rosszul számolt, s majd poénkodni fognak vele a kormánylapok, hogy bújjon anyukája szoknyája mögé. Igaz, ami igaz, már nincs nagyon messze tőle. Donáth Anna is elmérte a pártot, azt hitte elég lesz a brüsszeli munkájuk Cseh Katalinnal, amely derekas volt ugyan, de itthon semmit sem hoz, tehát kár volt bevállalnia a pártelnökséget, mert túl keveset tudott arról, mi van itthon.És hát a kormány propaganda sem kímélte azt a pártot, amely Orbán álmát szétzúzta, mármint megakadályozta az olimpiát.

Karácsony 324 szavazattal nyert, vagyis hajszálnyival, s még csak ezután jön a neheze, hiszen ha nem számíthat a Tisza pártra, vagyis ha az a 10 képviselő a Fidesszel tart, akkor béna kacsa lesz.Magyar Péter embereinek dönteniük kell, s legkevésbé a kormánypárti társutasság a vonzó, írjon bármit is az Origo, vagy a Mandiner. És talán nem tévedünk nagyot, hogy Orbán már az éjszaka kiadhatta az ukázt, hogy minden erővel folytassák a Magyar Péter elleni hajszát. Félő, hogy miután eddig nem fogta a golyó, durvább eszközöktől sem riadnak majd vissza. És mint tudjuk, van kitől tanulni…