2024. július 22. (hétfő) 10:04

Politika, erotika – Párizstól Berlinig

Mogyorósi Géza

A bő négy évtizede a Francia Köztársaságban hatalomra került François Mitterandnak „természetesen” szeretője is volt. A Chilében elhunyt egykori NDK kommunista First Ladyje, Margot Honecker pedig, nem csak krémet használt testápolóként. Willy Brandt bonni kancellár sem, mint zsurnaliszta, sem, mint diplomata nem hozott szégyent a férfi nemre.

A nagypolitika porondjáról 2005-ben elköszönt Gerhard Schröder (SPD) berlini szövetségi kormányfő, s hajdani zöld alkancellárja – a magyar-sváb gyökerű – Joschka Fischer (Grüne) egyaránt ötödik {nem német} hitvesüknél tartanak 2023 elején. A snájdig, 78 esztendős Schröder új neje délkoreai, míg a 74 éves ex-külügyminiszter perzsa dámával társult. Ez, az Európai Unió legnépesebb, s talán legtoránsabb államában nem gond!. Nem is téma. Pláne, hogy Berlinnek és Hamburgnak, az NSZK két legnagyobb városának a harmadik évezred elején homoszexuális kormányzó főpolgármesterei voltak.

Emlékeztető. Ha Párizs első embere ellen nem követnek el sok éve merényletet, akkor a szerelem Szajna-parti metropoliszában sem kavar vihart a fővárosi politikus magánélete. Apropó Franciaország! A hatalom és a morál kapcsolatára utólag is erotikus „árnyékot” vet, hogy François Mitterand egykori köztársasági elnöknek – hivatalosan – évtizedekig csupán két fia volt. Míg reflektorfénybe nem került egy balkézről született leányka is. Német kortársa, Willy Brandt kancellár háromszor nősült. A szemtanúk szerint a bonni stresszt konyakkal és szerelmi kalandokkal oldó – nyelvzseni – szocdem vezér imázsának inkább használt, mint ártott „férfias” híre.

Persze a konzervatív oldalon sem kellett félteni a germán politikusokat! A Magyarországon – vagyis a Kádár-medencében – szívesen vadászgató, 1988-ban elhunyt müncheni tartományi kormányfőnek, Franz-Josef Straussnak (CSU) sem csak háborús pilótaként, bajor sörivóként volt legendásan nagy étvágya… Avagy ott van a 2017-ben elhunyt kereszténydemokrata Helmut Kohl, aki 1982-től 16 évig irányította Nyugat- illetve az újraegyesített Németországot. A 2001 nyarán öngyilkosságba menekült egykori First Lady, Hannelore asszony sírba vitte magával a titkot, hogy – két fiának apja – „King Kohl” mindig igazoltan mulasztott-e otthonról? A CDU-s dr. Kohl második, igen fiatal neje immáron özvegyként csatázik az emlékek, emléktárgyak jogaiért. A volt kancellár „nevelt lánya”, Angela Merkel a 2021. szeptember 26-ra beharangozott Bundestag választások után nyugállományba vonult. Második férjével állítólag megromlott házasságáról a diszkrét sajtó e hetekben sem cikkezik. Miként a harcias Vlagyimir Putyin válása, új frigye és ikrei születése sem téma Moszkvától Washingtonig! Hivatalosan… Apropó Amerika! A leáldozóban lévő Castro-korszak névadója, Fidel nagy nőcsábász volt. A kubai „Comandante” riválisa, J.F. Kennedy és Marilyn Monroe szerelmi ügye Havannában sem maradt titokban. A közeli hetekben 48. születésnapját ünneplő Monica Lewinsky nevét pedig azok is megismerték Európában, akik fittyet hánytak Bill Clinton elnök külpolitikájára, Hillary asszony lelkiállapotára…

Régi botrány, hogy a 2002-ben posztjáról menesztett német védelmi miniszter, Rudolf Scharping 32 év házasság után hagyta el feleségét. A bulvárlapok címlapjára került grófnőt azóta már régesrég „oltárhoz” vezette az SPD egykori vezére. S kiderült, hogy Erich Honecker és hitvese sem mindig otthon/együtt háltak. Szép sztori az is, hogy a berlini falat ’61 augusztusában felhúzó, antikapitalista Walter Ulbricht {1893-1973} franciaországi emigrációban fogant, balkézről született lányanak fia – a DDR vezér 71 éves unokája – ma Párizsban él. C’est la vie!