2024. február 22. (csütörtök) 16:27

Rendszerhiba

Dalia László

Néha komoly kétségeim vannak, hogy megy-e előrébb a világ, különösen, amikor e kis hazáról gondolkodom, hiszen ezügyben egy 10-es skálán legfeljebb 3 pontot szavaznék meg az utóbbi években, vagyis kegyelemkenyeret. Mert hát elég a hirdetéseket kibetűznöm, a primitív szövegek alapján száz évet mentünk visszafelé az időben. Az én ízlésemtől nagyon messze áll, ha azt a klubot cikizi egy tagja, amelyhez tartozik, amely megvédi a világ bajaitól és többet ad, mint kap. Ez jellemtelenség. Kinek a miniszterelnöke az, aki az agresszort védi, s nem akar segíteni a megtámadott országon. Az elemi logikát is tagadja, aki Trianont siratja, amikor persze egy vesztes háború után, de elvesztettük az ország kétharmadát, s mindeközben azt ajánlja, hogy Ukrajna mondjon le az oroszok által elfoglalt területeikről. És milyen köztársasági elnök az, aki a család szentségét hirdeti, miközben kegyelmet ad egy olyan pedagógusnak, aki nem a gyerekeket védi, hanem az őket abuzáló kollégát.

Talán fölösleges tovább sorolni efféle példákat, amiből van bőven, mert aki olvas és tájékozódik, az úgyis ismeri ezeket. Az meg, aki mindent elhisz a propagandából, ugyanúgy keres valami mentséget, mint maguk a propagandisták, akik kiforgatnak minden tényt, csak nehogy beismerjenek egyet is azok közül. Szánalmas dolog, s ha meggondolom az átkosban sem kényszerültünk hasonlóra, pedig akkor itt voltak a szovjet csapatok, az klasszikus diktatúra volt, még ha puha is.

Egy őszinte szót szeretnék végre hallani a 14 éve hatalmat gyakorló politikusoktól, de arra még sokáig kell várnom. Novák Katalin és Varga Judit balfogása után Orbán miniszterelnök alkotmánymódosítást talál ki, hogy máskor ne lehessen felmenteni a pedofil bűnözőket és támogatóikat. Ez szánalmas kísérlet, de párhuzamosan már mérik az okosok, hogy a két hölgy mennyit veszített azt arcából. Sokat, s most végleg kiderült, hogy alkalmatlanok a posztjukra. És az sem menti fel őket,hogy nyilván valaki szólt a bűnrészes igazgatóhelyettes érdekében. Ám erre amúgy sem hivatkozhatnak, hiszen magas helyről érkezett a tanács, ezért is nem tud Novák magyarázatot adni. Rendszerhiba, amely holnap és holnapután is előfordulhat, hiszen kicsiben naponta megtörténik.