2024. április 23. (kedd) 06:21

Scholz kancellár kirándulásai

Scholz

A kereszténydemokrata Angela Merkeltől 2021 decemberében vette át az EU legnépesebb tagállamának irányítását Olaf Scholz. A nyáron 65. születésnapját ünneplő új, szocdem német kormányfőt még sokan nem ismerik a nagyvilágban, noha korábban alkancellár-pénzügyminiszterként már bemutatkozott Brüsszeltől Washingtonig.

A baloldali, szövetségi kancellár első hivatalos útjai Berlinből Párizsba, a belga fővárosba, Varsóba és Rómába vezettek. A 16 évnyi Merkel-korszak után számos kormány- és államfőnek volt furcsa, hogy már nem egy megfontolt asszony képviseli az NSZK-t külhonban, hanem egy – szintén visszafogott – férfi, aki jó viszonyt ápol elődjével! Scholz 2022-ben {még az ukrajnai háború kezdete előtt} eljutott Pedro Sánches spanyol miniszterelnökhöz Madridba, majd az USA-ba, ahol Joe Bidennel folytatott tárgyalásokat.

Azon február derekán Kijevben tanácskozott az Ukrán Köztársaság, majd Moszvában Oroszország államfőjével. Így Olaf Scholz azon kevés nyugati politikus közé számít, aki a béke végnapjaiban járt a krízis sújtotta régióban. Természetesen azon a brüsszeli EU-s csúcstanácskozáson is részt vett (tavaly február 24-én), melynek témája a Kreml „speciális offenzívája” volt. Vlagyimir Putyin háborúja már közel egy esztendeje tart. Míg a harcias orosz vezér ritkán jár külföldre, addig Scholz bemutatkozott már Izraeltől Törökországig és Nagy-Britanniától Japánig. A szomszédos Dán és Holland Királyságban sem ismeretlen arc már Olaf, aki korábban, mint Hamburg első embere szoros kapcsolatot ápolt az európai nagyvárosok illetékeseivel.

Múlt májusban tett első alkalommal hivatalos látogatást a fekete kontinensen a német kancellár. Szenegálban, Nigerben és Dél-Afrikában folytatott eszmecserét: 2023 februárjában pedig – többek közt – Maliba repül Scholz. A Brüsszelben törzsvendégnek számító berlini kormányfő természetesen személyesen ismeri az EU tagországok vezetőit, még akkor is, ha eddig nem látogatott el hazájukba. Miként azt megtette már Litvánia, Görögország és Bulgária esetében. Június derekán az ukrán fővárosban közösen keresték a háború befejezésének lehetőségeit Volodimir Zelenszkijjel: Romániát Klaus Johannis, Franciaországot Emmanuel Macron államfők, az NSZK-t Olaf Scholz képviselte a tárgyaló asztalnál. Béke azóta sincs! A Német Szövetségi Köztársaság 9. kancellárjának további – határon túli – találkozóiról egy másik írásomban szólok majd. A kiváncsi magyar Olvasónak azért annyit már elárulhatok, hogy hatalomra kerülése első tizenöt hónapjában a berlini kormány frontembere Budapestre még nem szakított időt!