2024. július 16. (kedd) 07:14

Sisi emléke

A 19 század második felében az öreg kontinens egyik legszebb hölgyeként, s legjobb női lovasaként számon tartott Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach (1837-1898) Münchenben született. Miksa József bajor herceg leánya korát megelőzően sportos volt. Amennyire unta az udvari (hivatalos) ceremóniákat, annyira imádta a természetet és az egészséges életmódot. Ehhez azután is ragaszkodott Sisi, hogy az ifjú osztrák uralkodó, I. Ferenc József oltárhoz vezette. Szenzáció volt ez Európa szívében, ahol még élénken élt az 1848/49-es véres forradalmak, szabadságharcok emléke.
Bécsben, 1854-ben unokatestvérével „Ferenc Jóskával” kötött frigyet a karcsú szűz. A törékeny Erzsébet hercegnő már a következő esztendőben életet adott Zsófiának, majd 1856-ban Gizellának. Az első – de sajnos nem egyetlen – komoly családi tragédia 20 esztendősen érte a császárnét: tífuszban hunyt el 2 éves babája, Zsófi… Ma már tudjuk, hogy az 1858-ban világra jött Rudolf (Rezső) koronaherceg sohasem foglalhatta el a hatalmas birodalom trónját…
A békebeli Osztrák-Magyar Monarciában világra jött testvérpár, Hubert és Ernst Marischka sokoldalú művészek voltak. Rendezőként, forgatókönyvíróként és produceri feladatkörben egyaránt megállták a helyüket. A K. und K. felbomlása után mindketten német alkotásokhoz is tudásukat adták: így Hubert a 30-as években a „Marica grófnő”-vel lett igazi mozisztár. A magyar nézők Ernst Marischkát főleg az Erzsébet királynéról (Elisabeth császárnéról) az 50-es években forgatott, romantikus Sisi trilógia rendezőjeként kedvelte meg. A címszerepet Romy Schneider (1938-1982) alakította – szívbemarkolóan! A tinédzsersztárból filmdívá érett – tragikus sorsú – osztrák színésznő most szeptemberben lenne 86 éves. Hála a televíziónak, szinte nem telik el hét, hogy valamelyik európai csatorna ne tűzné műsorára a Marischka testvérpár hatalmas életművének egy-egy felejthetetlen darabját.