2024. július 22. (hétfő) 09:38

Valaki nem tud számolni

Dalia László

A NER bizonyosan megbukna számtanból, vagyis már az alsós tagozaton meggyűlne a baja a számokkal, hiszen ha valaki nem kér az uniós kölcsönből, sőt nagyképűen visszautasítja azt, majd most remegve szeretné megkapni, mert alaposan elszámolta magát és üres a kassza, az ne is kezdjen el sakkozni, mert a gyaloggal is hátrafelé próbálna lépni.

Persze, ne legyen kétségünk, a NER maga Orbán Viktor, aki pénteken reggeli monológjaiban, ahol mikrofonállványként szembe ültetnek egy szegény gyakornokot, gyakran el is szólja magát és egyes szám első személyben fogalmaz. És ez így helyes, hiszen még a taxisok viteldíjáról is ő határoz, mert úgy látszik alapélménye a hajdani taxissztrájk, amellyel Antal József kormányzását is megkeserítették. Megszólhatnák a taxisokat, de ők csak visszaélnek egy politikus félelmével.

Két nagy pénzre is várunk, s miután a kormány hanyatt-homlok menekül, vagyis vita nélkül módosítgat törvényeket, a piac már be is árazta, hogy ezeket megkapjuk. Matolcsy hiába emelte a kamatokat az égbe, az is kevés volt.Hogy aztán miért kénytelen Orbán erre a fejveszett menekülésre, azt csak magának köszönheti. Ugyanis már régen átment a falon és onnan bizony keserves a visszavonulás. Nagy kérdés, hogy hány híve veszi még be, hogy Brüsszel az oka mindennek.Az Erasmus-játék sem jött be, mert sok fideszes szülő veszélybe érezte a gyereke jövőjét, tanulmányait nyelvtanulását és ahhoz ugye nem kell nagy ész, hogy a kormány tagjainak semmi keresnivalója az egyetemi kuratóriumokban. meglesznek ők zsebpénz nélkül is. A külföldi példák, hogy ez másutt is szokás, merő hazugság, hiszen ott csak magánalapítványok kuratóriumokban tűnnek fel esetleg aktív politikusok.

Orbán valamennyit ért a focihoz, eddig nagyon jól játszotta a tiki-takát, de az út végére ért, már az Európai Unió tagjai sem, nézhetik el többé a pávatáncát és ezt még megtetézte a nyilvánvaló orosz barátsággal is, amelynek utóbb súlyos ára lesz és nemcsak az ukrán-magyar kapcsolatokban. Mellesleg Kárpátalján a háború után nem lesz maradása a magyaroknak, mert ha eddig a nyelvtörvény miatt hátrányba kerültek, hát akkor most minden ügyben az utolsók, vagyis páriák lesznek.

Miért számolta el magát ennyire Orbán? Valószínűleg lebecsülte a háború árát és Európa ugyan nem ment tönkre, ellenben Magyarország duplán kikapta, hiszen a saját elrontott gazdaságpolitikája is most ütött vissza, így az átlagos uniós infláció dupláját kell elviselnünk. Aki elhiszi, hogy minket duplán sújtott a háború, az szintén korrepetáltassa magát matekból. Persze, Orbán gondolhatott a keleti nyitásra, hogy az oroszoktól vagy a kínaiaktól majd kap pénzt. Ám az egyébként sem pótolhatta volna az uniós pénzeket és nem is aktuális. Az oroszok ugyanis bajban vannak, túl drága ez a háború és a gázt, olajat csak a kínaiaknak és az indiainak tudják eladni. Ám egyik ázsiai ország sem fizeti meg a piaci árat, hiszen nyugodtan alkudozhatnak. Az orosz kölcsön tehát ugrott. A kínai pedig nagyon drága, ezt persze Orbánnak tudnia kellett, hiszen erről nemcsak több afrikai ország, hanem a közeli Montenegró vezetői is mesélhetnének.