2024. április 18. (csütörtök) 13:07

Waters a Föld sötét oldalán

Roger Waters, a Pink Floyd alapítója az ukrajnai orosz katonai megszállás óta hasonló kottából játszik, mint a magyar kormány vagyis a háborúról valójában a NATO és az amerikaiak tehetnek, a valódi háborús bűnös Joe Biden, és minden orosz erőszakos cselekedet valójában hazugság, ahogy ezeket elmondta tavaly a CNN-nek. Korábban, egy Rolling Stone interjúban arról beszélt az énekes, hogy felkerült Ukrajna halállistájára, mivel felszólalt a nyugati propaganda ellen, és úgy gondolja, hogy a NATO felelős azért, hogy Putyin lerohanta Ukrajnát, szándékos provokáció történt, minden más pedig csupán a média hazugsága. Mégis a fél világot megdöbbentette, hogy Waterst felkérték az oroszok, képviselje az országot az ENSZ Biztonsági Tanácsán. Megőrült volna a Pink Floyd alapítója? Ha egykori zenésztársa, David Gilmour feleségét idézzük, akkor a helyzet még rosszabb. Samson szerint Waters  „velejéig romlott és antiszemita, tolvaj, képmutató, adócsaló, soviniszta, féltékeny és megalomániás”, amire Gilmour csak annyit reagált, hogy feleségének minden szava igaz.

Waters persze nem most kezdett politizálni, évtizedekkel ezelőtt a Financial Times úgy jellemezte az efféle megnyilvánulásait: „Roger Waters politikai handabandái”. És tényleg, többször váltott már eszmét a zenész, s az csak az egyik momentum az életéből, hogy a berlini fal lebontása után a Brandenburgi kapunál adta el a The Wall anyagát. A US+THEM című, világ körüli turnéján Budapesten is legalább annyit politizált, mint amennyit zenélt.
A koncert második félidejében a nézőtér felett megjelent a Pink Floyd Animals című lemezének borítóján szereplő londoni Battersea erőmű, melyeken animációkat, híradórészleteket, képeket vetítettek az izraeli-palesztin határfalról, majd több politikus portréját,  Trumpot, Theresa Mayt, Macront, Erdogant és Netanjahut lehetett látni, s feltűnt Sztálin, Mao és Berlusconi is, miközben a Money című dal (The Dark Side of the Moon) szólt.  Trump beszédeiből emlékezetes idézetek jelentek meg a kivetítőn, s ezek többek között Kínáról, Észak-Koreáról, az amerikai-mexikói határon létesítendő kerítésről, vagy éppen a klímacsúcsról, a globális felmelegedésről szóltak, s nem éppen a legbölcsebb arcát mutatták a volt elnöknek. Orbánnal akkor Waters nem foglalkozott, de előtte őt is a diktátorok között emlegette, s akkor mondta Bayer Zsolt barátjával, Semjén Zsolttal együtt, hogy csalódott Watersben, pedig annak idején Jugoszláviában ő is megvette a Pink Floyd lemezeket.

Az orosz felkérése persze természetes volt, hiszen Putyin nem sok művészt tudna segítségül hívni, ahogy hajdan az értelmiség is megvetette Trumpot, nemcsak maga Waters. Ám a háború óta Waters többször elmondta, többek között a CNN riporterének is, hogy a NATO felelős azért, hogy Putyin lerohanta Ukrajnát, szándékos provokáció történt, minden más pedig csupán a média hazugsága. és szerinte néhány, az USA-ban és az Egyesült Királyságban élő zsidó ember a felelős Izrael döntéseiért, mivel náluk van a pénz, ami mozgatja a szálakat.

A Pink Floyd korszakos alkotásait aligha rombolja le Waters ámokfutása, hiszen Richard Wagnert operáit sem tiltották ki a színházakból, s az orosz költők, írók, zeneszerzők sem tehetnek arról, hogy Putyin agresszorként lép fel egy önálló országgal szemben.Persze lábjegyzetben minden Floyd cikk mellett megjelenik majd, hogy a zenekar jeles szerzője politikai kalandornak állt a XXI. században.