2024. május 18. (szombat) 14:23

Zaza Hollywoodlandből

Angelina Jolie ráfeküdt az egyik filmjének jelenetében. Bruce Willis-szel együtt rohangált az Andrássy úti bérházak tetején. Piroch Gábor, az amerikaiaknak csak Zaza vagy Gabur, a világ filmgyártásának topkaszkadőre, akire élő legendaként tekintenek ebben a különleges, nehezen körül írható szakmában, aki Hollywoodland című legújabb könyvében, kalandregényében idézi élményeit, s visz el a kaszik kulisszái mögé.

Piroch Gábor, akit a világ egyik legjelentősebb kaszkadőreként és kaszkadőrszakértőjeként tartanak számon,  tizenöt éve dobta piacra a Kaszkadőrnek születtem című, kötetbe foglalt élménypoggyászát, amelyet egy be nem fejezett karrier történeteként jellemzett. Most pedig itt a folytatás, a BOOOK Kiadónak köszönhetően megjelent Hollywoodland az újabb filmes munkái sztorijaival, egy valóban tartalmas filmes pályafutás emlékezetes pillanatainak megörökítésével. Melyben feltárul egy leírhatatlannak tartott szakma világhírű művelőjének érzelem- és gondolatvilága is.  Mindez egy gazdag képanyaggal illusztrált, tipográfiailag is különleges és remekbe szabott kötetben, melyet úgy olvasunk, mintha filmet néznénk.

S e filmből kiderül, hogy négy kontinens ötven országában forgatott, meghatározó produkciókba kérték fel meghatározó rendezők és producerek. Csillaghegyi srácként, kezdő cselgáncsozóként 1968-ban került a film, a kaszkadőrség világába, s idővel olyannyira képes volt felvenni a tempót a nemzetközi élvonalat képviselő angol és amerikai kaszkadőrökkel, hogy egészen a kaszkadőr Oscar-díj jelöléséig vitte. Több mint 350 magyar és külföldi filmben foglalkoztatták kaszkadőrként, kaszkadőrszakértőként, márpedig a külföldi produkciók alaposan megnézik, kiket alkalmaznak – nem vesznek zsákbamacskát.

Tudásának, tehetségének köszönhetően tizenöt évet dolgozhatott Kaliforniában, tagjai közé fogadta az Amerikai Kaszkadőrök Szövetsége is. Ingázott Hollywood és az egyre több nemzetközi produkciót kiszolgáló és szerinte Hollywoodlandé lett Magyarország között, amely nagyhatalomnak számít a filmes bérmunkában. Angelina Jolie A vér és a méz földje című, a délszláv háborúról szóló filmjének nagy részét is itt forgatták. – Angelina a forgatás alatt végig kedves volt, egyszer rám feküdt egy árokban – meséli. – Egy bosnyák nő úgy rejtőzött el a katonák elől, hogy magára húzott egy hullát. Jolie volt a bosnyák nő, én pedig a hulla…

A Die Hard – Drágább, mint az életed budapesti forgatásáról Bruce Willisre úgy emlékezik, hogy soha senkihez nem szólt, a jelenetek után visszament a lakókocsijába. Az Atomszőke című filmben Charlize Theronnal szerepelt, ő sem az a beszédes világsztár, folyton zenét hallgatott. Csukott szemmel. Igaz, a forgatás vége előtt egy népszerű budapesti étteremből saját számlájára hozatott szusit az egész stábnak, így köszönve meg a munkájukat. A Budapesten is forgatott Inferno amerikai akciórendezője évtizedes cimboráját, Gaburt választotta ki arra a jelenetre, melyben alvilági figuraként egy gépkocsiban a Robert Langdont játszó Tom Hanks nyakába speciális injekciós tűt szúrt… S olyanokkal közös forgatási emlékeket őriz még, mint – csak ízelítőként – Jean-Paul Belmondo, Anthony Hopkins, Helen, Mirren, Donald Sutherland, Arnold Schwarzenegger, Woody Allen, Michael Keaton. S olyan filmekről, mint – ízelítőként – a Szárnyas fejvadász, A katedrális, Trója, Titanic, Világok harca, Terminátor, Transformers, s persze magyar produkciókról is, az Angi Verától a Szerencsés Dánieltől az Ötvös Csöpiken át a Kincsemig.

Piroch közreadja az évtizedek alatt szerzett sérülései listáját is a koponyarepedéstől a vállizomszakadáson át a nyaki csigolyák megroppanásáig. A kaszkadőrség veszélyes szakma. „Időre, a jelre mindig ugyanúgy és jól!” – hangzik a kaszik szlogenje. A négy kaszkadőrmeló (gyalogos, lovas, autós, motoros) közül az autós a legbiztonságosabb. Akcióban összetört járműveket csak kaszkadőrök vezethetnek, ötpontos biztonsági övvel, nyakvédővel, de valamennyire érvényes szabály, hogy a mentőautó mindig az akciókhoz legközelebbi helyszínen várakozik. Jelmezeik alatt komoly védőfelszereléseket viselnek, egy komoly sérülés a kaszikarrier végét jelentheti. „Nézz bele egy kaszkadőr táskájába, s a tartalmából megtudod, mennyire profi!” – szól a másik mondás. Piroch Gábor mindig vérprofi kaszkadőrcsapatot állított össze, három kaszigenerációt nevelt fel, tagjai a nemzetközi filmgyártás élkaszkadőrei közé tartoznak. – „Ugyanaz a vér csörgedezik az ereikben, mint az enyémben” – jegyzi meg.

A Megszállottak Klubjának, a Magyar Kaszkadőr Szövetségnek hatvankilenc esztendős tagjaként, Piroch Gábor, ma már nem tud profi kaszkadőrként dolgozni, előadásokat tart a hivatásáról, tanít, néha forgat és ír. Kazskadőr-szereplők Hollywoodban 1922-1996 között címmel szakkönyvet írt, filmnovellát, mesét, kisregényt, forgatókönyv-tervezetet a Bujtor-Ötvös Csöpi filmek folytatásához. A sor folytatódik:  már dolgozik az Öt kontinens magyar kaszkadőreit bemutató könyvén.