2024. július 22. (hétfő) 11:11

Élelmiszerbank: Tíz milliárd forint értékű élelmiszer rászorulóknak

Hihetetlenül nagy összegű, 10 milliárd forint értékű élelmiszert mentett és juttatott tavaly rászorulókhoz az Élelmiszerbank! Összesen 239 ezer nélkülöző részesült azokból a lejáratközeli, illetve csomagolási hibás termékekből, amiket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházakból és gyártóktól gyűjtött össze 2022-ben.
Az Egyesület 2022-ben másfélszeresére növelte élelmiszermentő kapacitását, hogy lépést tudjon tartani a növekvő rászorulói igényekkel. Önkénteseik segítségére támaszkodva idén még több adományt szeretnének célba juttatni.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületet néhány jóbarát hozta létre 2005 szeptemberében azzal a céllal, hogy összegyűjtsék a kereskedelemben feleslegessé vált élelmiszereket, és nehézsorsú emberekhez juttassák azokat. Az Egyesület elsősorban lejáratközeli, csomagolási hibás, valamint promóciókból és ünnepi kínálatokból visszamaradt termékeket kutat fel, hogy azok a hulladékégető helyett inkább rászorulók asztalára kerüljenek. Az élelmiszermentéssel ráadásul megelőzhető a feleslegek megsemmisítésével járó környezetterhelés is, és a termékek előállításába fektetett energia sem vész kárba.
Az Élelmiszerbank az évek során az ország egyik legnagyobb hatású jótékonysági szervezetévé nőtte ki magát. Tizennyolc év alatt majdnem 100 millió kilogramm élelmiszert mentettek meg és juttattak nehézsorsú emberekhez – mindezt a kezdetektől fogva nonprofit alapon, adományokból működtetve, túlnyomórészt önkéntesek munkájára és karitatív szervezetek közreműködésére támaszkodva.

Csúcson az élelmiszermentés és a rászorulói igények is

Az Élelmiszerbank országossá növekedett élelmiszermentő hálózata a tavalyi évben rekorderedményt ért el, 9.861.274.193 forint értékű árut juttattak rászoruló embereknek, családoknak. Naponta átlagosan 24 ezer kiló mentett élelmiszert osztottak ki az ország többszáz pontján, ami éves összesítésben 8,7 millió kilogrammot tett ki. A mentett áruk háromnegyede 2022-ben is pékáru, illetve zöldség-gyümölcs volt, a fennmaradó tételek közt elsősorban tartós élelmiszert, tejtermékeket, italokat és húsárut találunk. Ezek egytől-egyig alapvető fontosságú élelmiszerek, a többségüket a nélkülöző emberek csak ritkán vagy egyáltalán nem engedhetik meg maguknak – különösen egy rekordinflációtól sújtott évben, amikor az élelmiszerek átlagosan ötven százalékkal drágultak. A rászorulói igények meredek emelkedését az Élelmiszerbank is érzékelte az adományosztásokon.
„Az év során egyre több új arc, korábban nem ismert látogató jelent meg az élelmiszerosztásokon. Olyan emberek is az Élelmiszerbank támogatását kérték, akik korábban sosem szorultak segítségre, például tisztes munkával és rendszeres bevétellel rendelkező családfők, a gyermekeiket egyedül nevelő szülők, az idős szüleiket gondozó fiatal felnőttek vagy egyedül maradt nyugdíjasok. A mindennapokban helyt álló, becsületes emberek ők, akiknek nem volt könnyű beállniuk az adományokért folyamodók sorába. De van az a helyzet, amikor félre kell tenni a büszkeséget és a szemérmességet. Mi pedig mindent elkövetünk, hogy az ő kéréseikre is választ tudjunk adni” – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

Élelmiszermentés másfélszeres erőbedobással

Az Élelmiszerbank 2022-ben újabb kétszázhuszonöt áruházat csatolt be a hálózatába, vagyis másfélszeresére emelte azoknak a boltoknak a számát, ahonnan minden nap összegyűjtik a feleslegeket. Így az inflációnál is gyorsabb mértékben tudták bővíteni az élelmiszermentő kapacitásukat, jelenleg 631 áruháznál tartanak. Már a korábbi években szoros partnerséget alakítottak ki a Tescoval, az Aldival, a Metroval, a Auchannal, a KFC-vel és a Foodpandával, 2022-ben a Lidl és a PENNY is jelentős átadóvá vált. A kereskedelmi láncok egységein kívül az év során további 94 cégtől mentettek árut, élelmiszeripari gyártóktól, kereskedőktől, mezőgazdasági termelőktől és vendéglátóhelyekről is.

Adományosztás átláthatóan és hatékonyan

Az így összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank az ország legtávolabbi pontjaira is el tudja juttatni. Egy 600 karitatív szervezetből álló országos hálózatot építettek fel, akiken keresztül az adományok valóban azokhoz kerülnek, akiknek a leginkább szükségük van rá – például gyermekotthonokba, családsegítő szolgálatokhoz, fogyatékkal élőket segítő szervezetekhez, hajléktalanellátó központokba, az idősgondozásban élőkhöz, nagycsaládos egyesületekhez és az ország elmaradott térségeiben lévő településekre.
Az Élelmiszerbank az élelmiszerfelesleget minden esetben ingyen veszi át a felajánló cégektől és díjmentesen adja át azt a rászorulóknak. Költsége „csak” a logisztikai munkának, raktározásnak, szállításnak van, ami a mentett termékek értékéhez viszonyítva elenyésző. Egy tízezer forintos pénzadomány felhasználásával például 300.000 forint értékű adományt lehet a rászorulókhoz juttatni, ezért aztán az élelmiszermentés a rászorulók segítésének az egyik leghatékonyabb módja.
Az Élelmiszerbank 2022-ben összesen 239 ezer nehézsorsú embernek tudott segítséget nyújtani a megmentett élelmiszerek által, a nagytöbbségüknek havonta vagy még gyakrabban. A fokozatos kapacitásbővítés eredménye jól látszik az év végi eredményeken is: csak az év utolsó két hónapjában 524 119 darab élelmiszercsomagot tudtak célba juttatni.

Bárki beszállhat

Az Élelmiszerbank lendülete idén sem csökken. Nemrég például 55 ezer darab zöldségkonzervet és 74 ezer adag instant tésztát készítettek elő adományozásra 47 önkéntes közreműködésével a 17. kerületi raktárukban, ezek a mostani hideg napok közepette komoly segítséget jelentenek majd a nélkülözőknek. Az egyesület márciustól hasonló önkéntes napokat szervez minden hónap harmadik szombatjára, amikre már most várják a céljaikkal szimpatizáló emberek jelentkezését.
Persze pénzadományokkal is lehet segíteni az élelmiszermentést, és az Élelmiszerbank pazarlásmentes catering szolgáltatása, a JótéKonyha is várja az érdeklődőket. A Jótékonyha csapata  professzionális szakácsokból és önkéntes konyhai segítőkből áll, akik pazarlásmentes szemlélettel  készített ételeket biztosítanak céges rendezvényekre, konferenciákra, és csapatépítő jótékonysági főzéseket is koordinálnak vállalati csoportok részére – a rendelések díja szintén az Élelmiszerbank céljait szolgálja.

Még több ITTHON…